Šrilankieši uzdzīvo valsts prezidenta un premjera rezidencēs

Sestdien protestētāji Šrilankā ielauzās valsts prezidenta oficiālajā rezidencē un kancelejā, taču valsts galva paspēja aizbēgt pirms demonstrantu ierašanās.

Pasaulē
2022. gada 10. jūlijā, 20:15

FOTO: daudziem šis ir dzīves sapnis. Kā šrilankieši uzdzīvo valsts prezidenta rezidencē

Jauns.lv

Protestētāji Šrilankā paziņojuši, ka nepametīs valsts prezidenta un premjerministra rezidences, līdz abi līderi oficiāli atkāpsies, raksta BBC. Pats prezidents paguvis aizbēgt, pirms saniknotie aktīvisti ielauzušies viņa dzīvesvietā.

FOTO: daudziem šis ir dzīves sapnis. Kā šrilankieš...

Fotogrāfijās redzams, kā cilvēki klīst pa māju un peldas prezidenta baseinā, bet citi iztukšo viņa drēbju skapi, izvāc prezidenta mantas un izmanto viņa grezno vannas istabu. Vairāki zviln mājas dīvānos un iekārtojušies arī guļamistabās.

Starp protestētājiem prezidenta rezidencē redzami arī policisti, kuri vienkārši stāvējuši stūrī un klusi vērojuši, kā ļaudis ielaužas greznajā namā. Cilvēku tur ir tūkstošiem, vecāki līdzi paņēmuši arī bērnus.

"Paskatieties uz šīs vietas pārpilnību un bagātību," saka Kavindhjas kundze, kura kopā ar saviem četriem bērniem ieradusies prezidenta rezidencē. "Mēs dzīvojam ciematā, un mūsu māja ir maza. Šī pils pieder tautai un celta par tautas naudu."

Daudzi atzīst, ka nokļūt šādā pilī bijis viņu sapnis. Īpašu uzmanību izpelnījies pagalmā esošais peldbaseins.

foto: AFP/Scanpix
Īpašu uzmanību izpelnījies pagalmā esošais peldbaseins
Īpašu uzmanību izpelnījies pagalmā esošais peldbaseins

Saskaņā ar parlamenta spīkera sestdien izplatīto paziņojumu, Šrilankas prezidents Gotabaja Radžapaksa paziņojis, ka atkāpsies no amata 13. jūlijā.

Neskatoties uz to, pats prezidents pēdējā laikā publiski nav redzēts. Precīza viņa atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Tūkstošiem cilvēku sestdien izgāja Šrilankas galvaspilsētas Kolombo ielās, pieprasot viņa atkāpšanos. Prezidents tiek vainots valsts sliktajā ekonomiskajā pārvaldībā, kas vairāku mēnešu laikā izraisījusi pārtikas, degvielas un medikamentu kritisku trūkumu.

Arī premjerministrs Ranils Vikramasinghe paziņojis, ka atkāpsies no amata. Sestdienas protestos aktīvisti aizdedzinājuši viņa privāto rezidenci.

Protestētāji joprojām ir skeptiski noskaņoti pret līderu patiesajiem nodomiem. "Mūsu cīņa nav beigusies," sacīja viens no protestu līderiem Lahiru Veerasekara. "Mēs neizbeigsim šo cīņu, kamēr prezidents Rajapaksa patiešām neaizies," viņš sacīja.

Sestdienas protestos vairāki cilvēki guvuši ievainojumus. Trīs cilvēki nogādāti slimnīcā ar šautām brūcēm.