foto: Vida Press
Krievijas seksšopos radies sadomazohistisko aksesuāru deficīts
Pēdējo mēnešu laikā vēl nebijušos apmēros Krievijā pieaudzis pieprasījums pēc BDSM precēm.
2022. gada 6. jūlijs, 06:05

Krievijas seksšopos radies sadomazohistisko aksesuāru deficīts

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Starptautiskās sankcijas pamatīgi iegriezušas arī Krievijas seksa industrijai. Vietējos intīmpreču veikalos sāk aptrūkties nerātno rotaļlietu klāsts, un krievi sākuši iztukšot seksšopu plauktus, sevišķi iegādājoties BDSM (sadomazohistiskās) preces. Pieprasījums pēc tām, salīdzinot ar pērno gadu, pieaudzis divkārtīgi.

Izrādās, ka pret Krieviju vērstās sankcijas krievus ietekmējušas visai negaidītā veidā, vārda tiešā nozīmē – tas ir sitiens zem jostasvietas.

Krievija paliek bez nerātnajām rotaļlietām

foto: Vida Press
Krievijas intīmpreču veikalos sankciju dēļ radies nerātno rotaļlietu deficīts: ārzemju preces netiek piegādātas, bet vietējie ražotāji nav gatavi daudz slavinātajai importa aizstājējpolitikai.

Lai arī Krievijas seksšopos deviņas no desmit precēm ražotas Ķīnā, un Ķīna pret Krieviju nav noteikusi tik bargas sankcijas kā ASV vai Eiropa, nu Krievijas intīmveikalu plaukti ir ievērojami patukšojušies, it sevišķi tas attiecas uz īpaši advancētu pieaugušo rotaļlietu klāstu. Tas saistīts ne tikai ar to, ka veikalu tīkli vairs nesaņem preci no Amerikas un Eiropas, bet arī ar to, ka sankciju dēļ pārtrūkušas loģistikas ķēdes, un nu šo preču piegāde nav iespējama arī no Ķīnas. Pie tam jūnijā bija nepieredzēti liels pieprasījums pēc seksprecēm, kaut gan šai laikā – vasarā - ierasti jūtama seksa rotaļlietu pieprasījuma mazināšanās ne tikai Krievijā, bet arī citviet pasaulē. Bet šogad izrādījies, ka krievi seksa baudas preces pirkuši kā traki – vairumā, nebaltajai dienai, tāpat kā griķus vai sāli.

Protams, Krievijas intīmpreču ražotāji (Krievijā ir trīs lielas intīmpreču ražotnes) lielās, ka īsteno tā dēvēto importa aiztājpolitiku un ir gatavi nodrošināt Krievijas “nerātno pilsoņu” prasības. Tomēr, kā izrādās, tie ir tikai tukši vārdi. Interneta forumos lasāmas neskaitāmas patērētāju atsauksmes par Krievijas ekonomikas nespēju saražot kvalitatīvas pat viselementārākās seksa rotaļlietas. Piemēram, neglaimojošas atsauksmes ir par Krievijā ražotajiem vibratoriem – to motoriņi esot par vājiem un ātri vien “noslāpst”, nesagādājot lietotājam cerēto baudu.

Krievijas lielākie ziņu portāli citē intīmveikalu tīkla “Rozovij kroļik” (“Rozā trusītis”) vadītāja Maksimiliāna Lapina teikto radio “Govorit Moskva” (“Runā Maskava”), kura vadītājs, starp citu, ir bijušais Maskavas domnieks no partijas “Spravedļivaja Rossija” (“Taisnīga Krievija”) Romāns Babajans, pret kuru šī gada februārī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Savienība noteica personālās sankcijas par agresijas atbalstīšanu. Tātad arī Kremļa propagandas kanāli atzīst, ka sankcijas pamatīgi iedragājušas valsts seksuālo fronti.

Lenta.ru citē Lapina sacīto: “Seksa veikali Krievijā saskārušies ar grūtībām piegādāt preces no ārvalstīm. Ir pieaugušas loģistikas izmaksas, kā arī intīmo preču piegādes laiks no Eiropas un Ķīnas." Viņš norādīja, ka vairāki Eiropas uzņēmumi paziņojuši, ka tie saņēmuši rīkojumu “no augšas” nesūtīt preces tieši uz Krieviju. Saistībā ar to rodas problēmas: “loģistika mainās, laiks pagarinās”.

Tāpat “Rozovij kroļik” īpašnieks atzīmēja, ka veikali pārtraukuši iepirkt produktus no ASV, jo pastāv lieli riski tos nesaņemt. Ārzemju preces tikšot aizstātas ar vietējām: “Mēs turpinām koncentrēties uz importa aizstāšanu: paši ražojam dildo, intīmās rotaļlietas, ādas fetišu un BDSM piederumus, smērvielas un masāžas eļļas. Kvalitāte nav sliktāka, ja ne labāka par pasaules zīmoliem, un cena ir vairākas reizes zemāka.”

Nozare piedzīvo grūtības sakarā ar sankciju ieviešanu un vairāku Rietumu uzņēmumu atteikumu sadarboties ar Krieviju. Saistībā ar bažām par produktu deficītu 2022. gada pavasarī pēc dažām precēm bija vērojams liels pieprasījums.

Nekvalitatīvās seksuālās emocijas

foto: Vida Press
2017. gads: Krasnodoras novads Krievijā, seksa rotaļlietu ražotne. Kamēr civilizētajā pasaulē intīmpreces ražo, izmantojot modernākās tehnoloģijas, Krievijā tās top gluži vai ar aizvēsturiskām metodēm.

Tai pašā laikā ekspertu vērtējums, kāpēc pēdējo pāris mēnešu laikā Krievijā nepieredzētos apmēros pieaudzis pieprasījums pēc seksa rotaļlietām, dalās. Vieni to saista ar patērētāju veselīgo seksa dzīvi, bet citi to vērtē kā bēgšanu no realitātes.

Bijušais Krievijas galvenais sanitārais ārsts Genādijs Oņišenko teic: “Tas nozīmē, ka pēc vairāk nekā divus gadus ilgas nemitīgas situācijas eskalācijas (saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem) cilvēkos ir radies optimisms: mums vairs nav jāsēž izolācijā. Es par to priecājos. Šī ir intereses par dzīvi atdzimšana.”

Toties psiholoģe Arina Kovina norāda, ka straujais pieprasījums pēc BDSM precēm varētu būt saistīts ar ģeopolitisko situāciju: “Pieprasījuma pieaugums pēc BDSM produktiem var būt saistīts ar krievu reakciju uz stresu. Organisma pieprasījums pēc relaksācijas pieaug, un, kad standarta dzimumdzīve to vairs neatļauj, cilvēki meklē papildus stimulāciju.” To, ka izveidojusies situācija krievus seksuālajā praksē mudina meklēt “jaunas emocijas” atzīst arī Krievijas tirgus izpētes kompānija “Moneyplace”.

Tomēr saistībā ar sankcijā, šīs “jaunās emocijas” nav tik efektīvas, kā cerēts, jo Krievijā seksa rotaļlietu ražošana, salīdzinot ar pārējo pasauli, ir bērna autiņos. Maskavas seksuālās meistarības skolas dibinātāja, seksoloģe Natālija Jonova portālam moslenta.ru (šī medija faktiskā īpašniece ir viena no Krievijas lielākajām bankām “Sbergbank”, pret kuru noteiktas sankcijas) saka: 

“Par Krievijas intīmpreču kvalitāti neko nevaru teikt, jo līdz šim esmu izmantojusi tikai ārzemju zīmolus. Domāju, ka tagad, kad vairāki ārzemju konkurenti ir pametuši Krievijas seksa arēnu, mūsu ražotājiem ir pienācis laiks uzlabot savu produktu kvalitāti un virzīties uz priekšu”. Tāpat, pēc Jonovas teiktā, intīmās preces no Eiropas ir augstas kvalitātes, taču ir dārgas, tāpēc līdz šim Krievijā nav bijušas īpaši pieprasītas. Lai arī tagad daudzas no tām ir izpirktas un jaunas netiek piegādātas, Krievijas seksšopu krājumos pagaidām tās vēl var atrast. Bet drīzumā tās beigsies.

Sarežģītie seksa mehānismi Krievijai nav pa spēkam

Krievija seksa preču tirgus pagrimumu jau izjūt kopš 2014. gada, kad sakarā ar Krimas aneksiju Rietumu kompānijas noteica pirmās sankcijas pret Krieviju, kas ietekmēja arī intīmpreču ražošanu. 2016. gada septembrī ietekmīgā biznesa žurnāla “Forbes” krievu izdevums par to rakstīja:

Krievijas seksšopi cieš krahu (“Ходорковский LIVE”, krievu val.):

“Seksa rotaļlietu tirgus Krievijā, kā arī visā pasaulē, strauji attīstās, taču Krievijā citā virzienā. Pasaules tendence ir augsto tehnoloģiju preču pārdošanas apjoma pieaugums, kas aprīkotas ar datoriem, sarežģītiem mehānismiem, kas izgatavoti no īpaši izstrādātiem materiāliem. Bet Krievijā tehnoloģisko preču niša, gluži pretēji, sašaurinās, pieaugot vienkāršāko pieaugušo rotaļlietu popularitātei.”

Viens no lielākajiem Krievijas intīmpreču ražotājiem – kompānijas “Lovetoy” Krasnodaras apgabalā dibinātājiem Vadims Knunovs “Forbes” teica, ka industrija nav spējusi atrisināt galveno nozares problēmu:

“Fakts ir tāds, ka valstī praktiski nav nepieciešamās infrastruktūras. Vienkārši nav neviena, kas konkurētspējīgā līmenī ražotu elektriskās detaļas, piemēram, motorus vibratoriem, un tāpēc nav tādu tehnoloģisko sīkrīku kā Rietumu uzņēmumiem, piemēram, “Fun Factory” vai “Lelo” (ūdensizturīgi, tālvadības pultis, dažādi darbības režīmi). Visu, kas mums tagad ir, mēs būvējām no nulles – tās ir mūsu pašu ražošanas līnijas, darbinieki, kurus paši apmācījām. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad uzsākām biznesu, vēl bija rūpnīcas, kurām varējām dot pasūtījumus, un speciālisti, kas varēja konsultēt. Šodien tā visa nav.”

BDSM "cietoksnis" Rīgas centrā

“Sabiedrība, kurā dzīvojam spiež mūs pakārtoties: mācies, meklē darbu, precies, veido ģimeni... Ir tikai normāli, ja cilvēks ik pa laikam ...

gallery icon
15

Intīmpreču veikalu plašais preču klāsts Latvijā

gallery icon
22

Slavenības, kas apmeklē intīmpreču veikalus

gallery icon
32