foto: AFP/Scanpix
36,5 miljoni. Bērnu bēgļu skaits pasaulē sasniedzis rekordaugstu atzīmi
Šajos aprēķinos nav iekļauti dati par ukraiņu bērniem, kas palikuši bez mājām vai spiesti bēgt Krievijas iebrukuma dēļ.
Pasaulē
2022. gada 17. jūnijs, 09:04

36,5 miljoni. Bērnu bēgļu skaits pasaulē sasniedzis rekordaugstu atzīmi

Jauns.lv / LETA

2021. gada beigās vairāk bērnu nekā jebkurā citā laikā kopš Otrā pasaules kara beigām bija spiesti bēgt no konfliktiem, vardarbības un citām krīzēm, viņu skaitam sasniedzot rekordaugsto 36,5 miljonu atzīmi, piektdien Ņujorkā pavēstīja ANO bērnu aģentūra UNICEF.

Atbilstoši UNICEF datiem no mājām spiesti bēgt 36,5 miljoni bērnu, un teju 22,8 miljoni no viņiem pārvietoti konfliktu un vardarbības dēļ. Kopš 2020. gada bērnu bēgļu skaits pasaulē pieaudzis par 2,2 miljoniem.

Rekordaugstie skaitļi ir tiešas sekas konfliktiem Afganistānā, Jemenā un citviet. Vēl 7,3 miljoni bērnu 2021. gadā palikuši bez mājām dabas katastrofu rezultātā. 

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon

UNICEF aicināja valdības visā pasaulē stiprināt bēgļu, migrantu un bērnu aizsardzību.

Tā kā šie dati ir par 2021. gada beigām, tajos nav iekļauti dati par ukraiņu bērniem, kas palikuši bez mājām vai spiesti bēgt Krievijas iebrukuma dēļ.

Kopš 24. februāra, kad Krievija pret Ukrainu sāka pilna mēroga karu, no Ukrainas bēgļu gaitās devušies divi miljoni bērnu, bet trīs miljoni pārvietoti valsts iekšienē.

Kara bērni: pašas spēcīgākās fotogrāfijas no Krievijas agresijas Ukrainā

gallery icon

Bērni un viņu ģimenes pārvietoti arī ekstrēmo laika apstākļu dēļ, tādu kā sausums Somālijas pussalā, plūdi Bangladešā un Dienvidāfrikā.

Vairāk nekā trešā daļa pārvietoto bērnu dzīvo Aizsahāras Āfrikā, (3,9 miljoni jeb 36%), ceturtā daļa Eiropā un Centrālajā Āzijā (2,66 miljoni jeb 25%), bet 13% Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.

Kur bērniem jāspēlējas dubļos: ieskats sīriešu dzīves apstākļos bēgļu ciematos

Miljoniem kara skartās Sīrijas iedzīvotāju iedzīvotāji ir bijuši spiesti pamest mājas un doties bēgļu gaitās.

gallery icon

Divas trešdaļas bērnu bēgļu reģistrēti pamatskolās, bet tika trešdaļa pusaudžu iegūst izglītību, norāda UNICEF.