foto: REUTERS/SCANPIX
"Ja Ukraina kritīs, Baltijas valstis būs nākamās," brīdina Kremļa opozicionārs Kasjanovs
Bijušais Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs prognozē, ka karš varētu ilgt līdz diviem gadiem un Ukrainai tajā ir obligāti jāuzvar.
Pasaulē
2022. gada 13. jūnijs, 09:19

"Ja Ukraina kritīs, Baltijas valstis būs nākamās," brīdina Kremļa opozicionārs Kasjanovs

Jauns.lv / LETA

Krievijas opozīcijas politiķis un bijušais Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs paziņojis, ka, pēc viņa prognozēm, Krievijas karš pret Ukrainu varētu ilgt līdz diviem gadiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienlaikus Kasjanovs, kurš kritizējis iebrukumu Ukrainā un uz laiku pametis Krieviju, intervijā aģentūrai AFP pauda pārliecību, ka Krievija var atgriezties uz demokrātijas ceļa.

Kasjanovs sacīja, ka viņš tāpat kā daudzi citi krievi nav ticējuši, ka prezidents Vladimirs Putins izlems iebrukt Ukrainā.

Pēc Kasjanova teiktā, viņš tikai tad sapratis, ka Putins neblefo, kad viņš trīs dienas pirms iebrukuma sarīkoja valsts augstākās vadības teatrālu sanāksmi.

"Kad es ieraudzīju Krievijas Drošības padomes sanāksmi, es sapratu, jā, būs karš," sacīja Kasjanovs.

Viņš piebilda, ka viņš jutis, ka Putins nedomā adekvāti.

"Es vienkārši zinu šos cilvēkus un skatoties uz viņiem es sapratu, ka Putins ir zaudējis saikni ar realitāti. Ne medicīniskā, bet politiskā izteiksmē," sacīja Kasjanovs, "Es zināju citādu Putinu."

Pēc viņa prognozēm, karš varētu ilgt līdz diviem gadiem un Ukrainai tajā ir obligāti jāuzvar.

"Ja Ukraina kritīs, Baltijas valstis būs nākamās," norādīja Kasjanovs, piebilstot, ka kara iznākums arī noteiks Krievijas nākotni.

Viņš sacīja, ka kategoriski nepiekrīt Francijas prezidenta Emanuela Makrona teiktajam, ka nevajag pazemot Putinu, kā arī noraidīja idejas, ka Ukrainai varētu atteikties no daļas savas teritorijas, lai izbeigtu karu.

"Ko Putins ir izdarījis, lai būtu to pelnījis?" vaicāja Kasjanovs. "Es uzskatu, ka tas ir nepareizi un ceru, ka Rietumi neies pa šo ceļu."

Pēc viņa domām, Putinu galu galā nomainīs "kvazipēctecis", kuru kontrolēs drošības dienesti, taču viņam neizdosies ilgi kontrolēt sistēmu un eventuāli Krievija sarīkos brīvas un godīgas vēlēšanas un atgriezīsies uz demokrātiskas valsts būvēšanas ceļa.

Pēc viņa prognozēm, valstij būs nepieciešama aptuveni desmitgade, lai veiktu "dekomunizāciju" un "deputinizāciju". "Tas būs grūti, it īpaši pēc šī noziedzīgā kara," piebilda Kasjanovs.

64 gadus vecais Kasjanovs bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmais premjerministrs no 2000.gada līdz 2004.gadam.

Pēc tam, kad Putins 2004.gadā atlaida Kasjanovu no premjerministra amata, Kasjanovs pievienojās opozīcijai un kļuva par vienu no skaļākajiem Kremļa kritiķiem.

Kasjanovs, kurš vada opozīcijas Tautas brīvības partiju, maija vidū intervijā Vācijas raidorganizācijai "Deutsche Welle" kritizēja Kremļa sākto brutālo karu Ukrainā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā desmitiem tūkstoši krievu, tai skaitā prominenti Kremļa kritiķi, ir pametuši Krieviju.