Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
UNICEF lūdz pasauli pārstāt koncentrēties uz kara tēmu Ukrainā
foto: REUTERS/SCANPIX
Apvienoto Nāciju Starptautiskais Bērnu fonds paziņoja, ka pasaulei jāpārstāj koncentrēties vienīgi uz karu Ukrainā, lai novērstu masu badu Somālijā.
Pasaulē

UNICEF lūdz pasauli pārstāt koncentrēties uz kara tēmu Ukrainā

Jauns.lv

Apvienoto Nāciju Starptautiskais Bērnu fonds jeb UNICEF ceļ trauksmi par badu un iespējamo "bērnu mirstības sprādzienu" Somālijā.

UNICEF lūdz pasauli pārstāt koncentrēties uz kara ...

Apvienoto Nāciju Starptautiskais Bērnu fonds paziņoja, ka pasaulei jāpārstāj koncentrēties vienīgi uz karu Ukrainā, lai novērstu masu badu Somālijā.

"Ja pasaule nenovērsīsies no kara Ukrainā un nesāks rīkoties nekavējoties, uz Āfrikas raga tūlīt notiks bērnu mirstības sprādziens," izdevums "Reuters" citē UNICEF reģionālā direktora vietnieci Rāniju Dagašu.

Āfrikas ragā nav piedzīvotas jau četras lietus sezonas pēc kārtas. Šis ir spēcīgākais sausums vairāk nekā 40 gadu laikā, un piektā sezona oktobrī-decembrī arī droši vien neiestāsies.

Tiek norādīts, ka sausums apvienojumā ar globālo pārtikas un degvielas cenu pieaugumu, ko izraisīja karš Ukrainā, ir sitis pa miljoniem cilvēku visā kontinentā, padarot galvenos pārtikas produktus trūcīgām ģimenēm nepieejamus un iznīcinot ražu un mājlopus.

Pēc Dagašas teiktā, Somālijā 386 000 bērnu steidzami nepieciešama ārstēšanās no dzīvībai bīstama nepietiekama uztura, un šis skaits jau pārsniedz 340 000 bērnu, kuriem bija nepieciešama ārstēšana 2011. gadā, kad bads prasīja simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības. Ziedotais finansējums bijis dāsns, tomēr tas nav pietiekams nepieciešamajiem 250 miljoniem dolāru.

"Mums ir tikai trešā daļa no tā, kas mums šogad ir vajadzīgs. Mēs aicinām starptautisko sabiedrību ar Lielo septiņnieku priekšgalā, kas Vācijā tiksies pēc dažām nedēļām, piešķirt jaunu papildu finansējumu dzīvības glābšanai," sacīja ANO Bērnu fonda reģionālā direktora vietniece.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas Somālijā pārstāvis Etjēns Peteršmits pastāstīja, ka miljoniem cilvēku cieš no nepietiekama uztura, bet 213 000 cilvēku izjūt galēju pārtikas trūkumu. Pēc viņa teiktā, sausumā izkaltušas ganības, kas novedis pie pārtikas un ūdens cenu kāpuma. Aptuveni 3 miljoni lopu gājuši bojā, sākot ar pagājušo gadu, sausuma un slimību dēļ.

Somālija "atrodas uz bada un nāves robežas", viņš sacīja.