foto: Ukrainas Drošības dienests
"Es varu darīt ar tevi visu, ko vēlos!" Uzsāk pirmo tiesas prāvu par izvarošanu kara laikā Ukrainā
Mihails Romanovs.
Pasaulē
2022. gada 31. maijs, 12:17

"Es varu darīt ar tevi visu, ko vēlos!" Uzsāk pirmo tiesas prāvu par izvarošanu kara laikā Ukrainā

Jauns.lv

Ukrainas Ģenerālprokuratūra ir sākusi pirmo lietu par izvarošanu kara laikā. Tiks tiesāts Krievijas karavīrs, kurš pastrādājis zvērības Kijivas apgabalā, vēsta "Ukrayinska Pravda".

Kā informē Ukrainas prokuratūra un Drošības dienests, apsūdzētais ir Mihails Romanovs no Čebarkuļas pilsētas Čeļabinskas apgabalā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka martā, Kijivas pilsētas Brovari rajona okupācijas laikā, Romanovs vienā no ciemiem ielauzās mājā un nošāva saimnieku. Pēc tam iereibušais krievu karavīrs un vēl viens okupants trīs reizes izvaroja mirušā vīrieša sievu. Viņi sievietei draudēja ar slepkavību un vardarbību pret viņas mazgadīgo dēlu.

Romanova zvērības

Jau aprīlī Romanova vārds izskanēja presē. Kā vēstīja "Meduza", viņš Bogdanovkā bija pastrādājis zvērības.

Par to arī presei pastāstīja divas sievietes, kuras nevēlējās publiski atklāt savus vārdus. Sauksim viņas par Kristīni un Jevgēņiju.

Pēc Kristīnes teiktā, vairāki militāristi reizēm vienkārši ieradās viņas mājā. Mihails Romanovs bijis vecākais. Aptuveni 30 gadus vecs, nosaucis arī savu vārdu, pārējie bijuši 18 līdz 20 gadus veci.

Vēl viens militārists, kuru Kristīne labi atceras, bija aptuveni 25 gadus vecs "pieticīgs un pieklājīgs" puisis, kuru Mihails uzrunājis vārdā Vitālijs: "Kad viņi ieradās mūsu mājā, Vitaļiks izsita stiklu un sagrieza roku. Mēs sākām kliegt uz viņu: "Vai tu arī tā nāc uz savām mājām?" Viņš nemitīgi atvainojās, piedāvāja salabot."

Mihails un Vitālijs pie Kristīnes viesojušies trīs reizes. Pēdējo reizi - 9. marta vakarā. Abi bija stipri piedzērušies. "Viņš gribēja, lai eju viņam līdzi. Māte nometās ceļos viņa priekšā un lūdza mani nekur nevilkt. Tad Mihails ierosināja uzkāpt guļamistabā otrajā stāvā, bet es pierunāju viņu iziet pagalmā uzsmēķēt. Tad viņam sākās histērija, viņš izvilka pistoli: "Karā nav likumu! Es varu darīt ar tevi visu, ko vēlos, un man par to nekas nebūs. Es šaušu, ja tu nenāksi man līdzi."

Kristīne apgalvo, ka viņa vienkārši apgriezusies un devusies uz māju. Tad Mihails izšāvis gaisā un skrējis viņai pakaļ. Šo ainu apstiprina arī Kristīnes māte, kas viņu vērojusi pa logu.

Pēc Kristīnes teiktā, Mihails raudājis: "Vai tu domā, ka es to visu gribu? Esmu slims, esmu nenormāls. Tu esi traka meitene, slikta. Kāpēc jūs no nekā nebaidāties? Domā, ka man nav bail? Mūs visus šeit nošauj, mūs vienkārši pamet."

Kristīne mēģinājusi vīrietim novērst domas ar runām par ģimeni, kas viņu mājās gaida. Mihails nosaucis sievas vārdu, ar kuru kopā gatavojies pirkt māju, kā arī divu bērnu vārdus.

"Tev nav vairāk vīra, viņš tev bija nacists, tāpēc es viņu nošāvu"

Vēlāk vakarā Mihails Romanovs atgriezies Kristīnes kaimiņienes Jevgēņijas mājā, bet ne ar Vitāliju, bet ar citu cilvēku - ar kādu trešo militārpersonu "melnā formā".

"Bija jau pavisam tumšs, viņi klauvēja pie vārtiem. Vīrs gāja atvērt. Tad izdzirdēju šāvienu uz ielas un soļus jau mājā. Man kliedza: "Ārā!" Es jautāju: "Kur ir mans vīrs?" Tad, lūk, šis vīrietis melnā formā saka: "Tev nav vairāk vīra, viņš tev bija nacists, tāpēc es viņu nošāvu."

Vīrietis melnajā formas tērpā pielicis pistoli viņai pie galvas un teicis: "Ja neaiztaisīsi muti, mēs dabūsim mazo un parādīsim, kā mammas smadzenes pa māju izšķīst."

Mihails Romanovs licis sievietei izģērbties. Kā pastāstīja Jevgeņija, Romanovs un vīrietis melnajā formā viņu izvarojuši gaitenī un kāpnēs viens pēc otra.

"Viņi brauca prom, tad atgriezās - un turpināja to pašu. Man pastāvīgi pie galvas bija pistole. Kārtējo reizi viņi atgriezās jau tik piedzērušies, ka neturējās kājās, nosnaudās turpat mājā un beigās apsēdās krēslos, kur arī aizmiga," tā to apraksta Jevgeņija.

Tās pašas detaļas Jevgēnija pastāstījusi tiesību aizsardzības organizācijai "Amnesty International" un britu laikrakstam "The Times".

Kamēr Krievijas militārpersonas gulēja, Jevgēņija paņēma dēlu, paskaidrojot viņam, ka viņiem "tūlīt būs jābēg", citādi viņus "nošaus". Pirms iziešanas no mājas viņa atrada sava vīra līķi.

Pa lauku aizskrējusi līdz Kristīnes mājai, kura pa telefonu sazinājusies ar Kijivā dzīvojošo brāli. Izdomājuši plānu, kā izkļūt no ciemata, lai nesastaptu militāristus.

Pēc tam Jevgēnija policijā iesniegusi iesniegumu par vīra slepkavību un izvarošanu. Jevgēnija piekrita nosaukt sava nogalinātā vīra īsto vārdu: tas ir Aleksejs Zdorovecs, bijušais sekretārs un bijušais Brobaras pilsētas padomes deputāts, kurš pēdējā laikā nebija ieņēmis nekādus amatus, bet nodarbojies ar privāto biznesu.

Romanovs neizbēgs no taisnīgas tiesas

Pirmstiesas izmeklēšanu šajā lietā veica Ukrainas Drošības dienesta Galvenās pārvaldes Kijevas un Kijevas apgabala izmeklētāji. "Ukrainas specdienestu izmeklētāji ir savākuši pietiekami daudz pierādījumu un aculiecinieku liecības, lai sauktu pie atbildības Krievijas militārpersonu, kuru tur aizdomās par Kijivas iedzīvotāju nogalināšanu un izvarošanu," paziņoja Drošības dienests.

Kijivas apgabala prokuratūra jau nosūtījusi tiesai apsūdzības rakstu speciālajā pirmstiesas izmeklēšanā pret Romanovu par karadarbības likumu pārkāpšanu (Ukrainas Kriminālkodeksa 438.panta 1. un 2.daļa). "Lai arī apsūdzētais šobrīd neatrodas mūsu rokās, viņš neizbēgs no taisnīgas tiesas un atbildības likuma priekšā," sacīja ģenerālprokurore Irina Venediktova.

Jau ziņots, ka tiesa Kijivā piespriedusi mūža ieslodzījumu pirmajam Krievijas karavīram, kas Ukrainā stājies tiesas priekšā par pastrādātajiem kara noziegumiem.

Kijivas Solomjankas rajona tiesa piesprieda 21 gadu vecajam seržantam Vadimam Šišimarinam mūža ieslodzījumu par 62 gadus vecā civiliedzīvotāja Oleksandra Šelipova nogalināšanu 28.februārī Sumu apgabalā.

Šādu sodu apsūdzētājam bija lūdzis piespriest prokurors. 

Krievu okupantu Vadimu Šišimarinu tiesā par kara noziegumiem

Pirmais krievu karavīrs, kas Ukrainā stājies tiesas priekšā par pastrādātajiem kara noziegumiem, trešdien atzinis savu vainu, par ko viņam varētu ...

gallery icon