Pasaulē
2022. gada 25. maijs, 21:12

Slepkavas profils: kas zināms par jaunieti, kurš skolā ASV sarīkoja masu slaktiņu

Jauns.lv

18 gadus vecais Salvadors Ramoss otrdien Robas pamatskolā Uvaldē Teksasā nogalināja 19 nevainīgus bērnus un divus skolotājus. Šis ir upuru skaita ziņā traģiskākais incidents ASV skolās kopš 2012.gadā notikušās apšaudes Konektikutas štata Sendihukas skolā, kurā tika nogalināti 20 bērni un seši skolas darbinieki. Notikušais kārtējo reizi liek uzdot jautājumu, kā kāds varēja pastrādāt tik šausminošu noziegumu.

Kaimiņi un klasesbiedri stāsta, ka sākotnēji Ramoss bijis kautrīgs, bet pusaudža gados viņa uzvedība pasliktinājusies.

"Viņam bija rētas uz sejas, un kāds viņam jautāja: vai tev viss kārtībā? Un viņš tikai smaidīdams teica: es to izdarīju pats, man patika, kā tas izskatās."

"Viņš sāka ģērbties tumšās drēbēs un armijas zābakos un izmantoja savu gaisa pistoli, lai uzbruktu nejaušiem cilvēkiem," apgalvo kāds vietējais iedzīvotājs.

Kā pastāstīja 41 gadus vecais Ramosa kaimiņš Rubens Floress, uz šāvēja un viņas mātes mājām bieži izsaukta policija. Abi bieži strīdējušies, jaunieša māte lietojusi narkotikas.

Arī vietējās vidusskolas absolvents Džeremijs Munozs, kurš savulaik kopā ar Ramosu spēlējis "Xbox" spēles, "The New York Times" pastāstīja, ka bieži dzirdējis viņu strīdamies ar māti pa mikrofonu. Māte uz viņu kliegusi, sakot, ka viņam jāiet skolā un viņš ar savu dzīvi neko nedarot.

Munozs sacīja, ka Ramoss bieži vien bēdzis no mātes mājas un nakšņojis pie vecmāmiņas. Pēdējā gada laikā viņš arvien vairāk laika pavadījis kopā ar vecmāmiņu.

Pēc visa spriežot, Ramoss līdz astotajai klasei bijis samērā normāls bērns. Taču zēns bijis kautrīgs un skolas biedri viņu izsmējuši par to, ka ir nabadzīgs.

foto: AFP/Scanpix
Salvadors Ramoss.

Taču tad Ramoss sācis mainīties, ģērbies melnā un valkājis militāros zābakus.

Pēdējos dzīves mēnešos Ramoss strādāja restorānā "Pie Vendijas" un gandrīz nemācījās skolā. 

Kāds kaimiņš vietējam ziņu kanālam "Newsy" pastāstījis, ka otrdien bijis liecinieks tam, kā Ramoss strīdējies ar vecmāmiņu, apgalvojot, ka ir "dusmīgs, ka nepabeigs skolu".

Vēlāk gan atklājies, ka aizdomās turētais un viņa vecmāmiņa strīdējušies par mobilā telefona rēķinu, lai gan tas raksturots kā "nenozīmīgs arguments".

Kāds draugs, kurš vēlējās pievienoties jūras kājniekiem, pastāstīja, ka pārstājis draudzēties ar Ramosu pēc tam, kad slepkava viņam pateicis, ka viņš vēlas pievienoties jūras kājiniekiem, "lai varētu nogalināt cilvēkus".

Tiek uzskatīts, ka savā "Instagram" kontā Ramoss tieši trīs dienas pirms slaktiņa dalījies ar fotogrāfiju, kurā redzamas divas AR15 stila šautenes.

Tikmēr viņa kolēģe no restorāna laikrakstam "Daily Beast" pavēstīja, ka viņš darbiniecēm mēdzis nosūtīt nepiedienīgas ziņas. Ramosu viņa raksturoja kā "klusu" un "antisociālu".

Tiek ziņots, ka dažas stundas pirms slaktiņa šāvējs ar savas "Instagram" lapas starpniecību parādīja savus ieročus kādai sievietei, liekot noprast, ka viņš "grasās kaut ko darīt".

Jau vēstīts, ka 18 gadus vecs uzbrucējs otrdien nošāva 19 skolēnus pamatskolā ASV Teksasas štata Uvaldes pilsētā. 

Telekanāls CNN, atsaucoties uz amatpersonu teikto, ziņoja, ka uzbrucējs Salvadors Ramoss vispirms sašāvis savu 66 gadus veco vecmāmiņu, kas ir kritiskā stāvoklī, bet pēc tam aizbraucis uz Robas pamatskolu, iegājis tajā ar šauteni un atklājis uguni.

Uzbrucēju, kurš bija vietējais iedzīvotājs un ASV pilsonis, nošāvuši policisti, kas ieradušies notikuma vietā.

Skolēni mazās grupās policistu pavadībā atstāja skolu, kurā mācās bērni vecumā no septiņiem līdz 10 gadiem. Robas pamatskolā ir vairāk nekā 500 skolēnu, kas lielākoties ir latīņamerikāņi un no trūcīgām ģimenēm.

Prezidents Džo Baidens uzrunā televīzijā aicināja pastiprināt ieroču kontroli un vērsties pret ieroču lobiju.

"Kā nācijai mums jājautā - Dieva vārdā, kad mēs stāsimies pretī ieroču lobijam?" sacīja Baidens. "Ir laiks pārvērst šīs sāpes rīcībā," viņš uzsvēra.