foto: ZUMAPRESS.com
ANO plāno skaidras naudas maksājumus diviem miljoniem karā cietušu ukraiņu
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vizītē Kijivā 2022. gada 28. aprīlī.
Pasaulē
2022. gada 29. aprīlis, 08:02

ANO plāno skaidras naudas maksājumus diviem miljoniem karā cietušu ukraiņu

Jauns.lv / LETA

ANO plāno veikt maksājumus diviem miljoniem karā cietušu ukraiņu, ceturtdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Kijivā. 

Gutērrešs sacīja, ka ANO ir gatava šai organizācijai unikālam solim - izmaksāt palīdzību skaidrā naudā. 

"Mēs esam gatavi nodrošināt skaidras naudas maksājumus. Līdz maija beigām mēs gribam samaksāt 1,3 miljoniem cilvēku, bet līdz augustam - diviem miljoniem cilvēku. Tas notiks koordinācijā ar Ukrainas valdību," paziņoja Gutērrešs.

ANO parasti sniedz palīdzību skaidrā naudā tikai tur, kur to nevar izdarīt valdība. Šoreiz līdzekļi tiks izmaksāti iedzīvotājiem teritorijās, kur valdība funkcionē.

"Mūsu loma ir nevis aizstāt valdību, bet atbalstīt valdību, jo Ukraina ir attīstīta valsts," sacīja Gutērrešs.

Viņš šajā preses konferencē arī atzina, ka ANO Drošības padome nav darījusi pietiekami daudz, lai Krievijas karu Ukrainā "novērstu un apturētu".

Neilgi pēc šīs preses konferences Krievijas spēki ceturtdienas vakarā apšaudīja Kijivu, divreiz trāpot Ševčenko rajonā galvaspilsētas centrā. Gutērrešs, kurš iepriekšējā dienā Maskavā bija ticies ar ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, paziņoja, ka ir "šokēts" par šo apšaudi.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē