foto: AP/Scanpix
Panikas vēsmas Pekinas veikalos - cilvēki baidās no iespējamā "lokdauna"
Iedzīvotāji Pekinā steidz veidot pārtikas krājumus
Pasaulē
2022. gada 26. aprīlis, 06:47

Panikas vēsmas Pekinas veikalos - cilvēki baidās no iespējamā "lokdauna"

Jauns.lv

Pekinas iedzīvotāji Ķīnā, baidoties no iespējamā Šanhajas scenārija, metušies izpirkt veikalus, veidojot pārtikas rezerves. Kā zināms, Šanhajā Covid-19 uzliesmojuma dēļ ieviesti ārkārtīgi stingri ierobežojumi, daudziem iedzīvotājiem nu ikdienu pavadot, teju vai iesprostotiem savās mājās.

Pekinas iedzīvotāji pirmdien pārpludināja lielveikalus, lai veidotu pārtikas uzkrājumus, cerot izvairīties no pārtikas deficīta pilsētas "slēgšanas" gadījumā. Zināms, ka Ķīnas galvaspilsētā Pekinā tiek reģistrēts arvien lielāks Covid-19 infekciju skaits.

Veikalos Pekinā jūtama panika un bailes no Covid-19 lokdauna

Pekinas iedzīvotāji Ķīnā, baidoties no iespējamā Šanhajas scenārija, metušies izpirkt veikalus, veidojot pārtikas rezerves. Kā zināms, Šanhajā Covid-19 uzliesmojuma dēļ ...

gallery icon

Šonedēļ Pekinas lielākajā rajonā Čaojanā dots rīkojums tā 3,5 miljoniem iedzīvotāju pieteikties trīs koronavīrusa testiem. Šāds rīkojums izdots tādēļ, ka šajā rajonā kopš piektdienas reģistrēti 26 no 47 Pekinā atklātajiem simptomātiskajiem Covid-19 gadījumiem.

Zināms, ka pirmdien Ķīnā reģistrēti kopumā 3266 simptomātiski un 20 454 asimptomātiski Covid-19 gadījumi. Lielākā daļa inficēto reģistrēti Šanhajā - 19 455.

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...

gallery icon

Tikmēr Pekina pirmdien ziņoja par 19 saslimšanas gadījumiem, tostarp 14 simptomātiskiem pacientiem.

"Pašreizējais uzliesmojums Pekinā izplatās no avotiem, kas vēl joprojām nav atklāti un strauji attīstās," svētdien sacīja kāda Pekinas amatpersona.

Vairāk nekā ducis dzīvojamo ēku tika slēgtas Čaojanā — turīgā pilsētas centra rajonā, kurā atrodas vēstniecības un vairāki starptautiski uzņēmumi. Pirmdienas pusdienlaikā simtiem cilvēku gaidīja rindā uz Covid-19 testa nodošanu.

Iedzīvotāji Pekinā straumēm plūst uz lielveikaliem, vai veidotu pārtikas uzkrājumus. Daudzas galvaspilsētas fitnesa studijas un sporta zāles atcēlušas nodarbības vai slēgtas. Pilsētā šobrīd noteikta stingra ieceļošanas kontrole, iebraucējiem pieprasot uzrādīt negatīvu Covid-19 testu. 

Ķīnā populārajā sociālajā vietnē "Weibo" kāds pekinietis pauž, ka viņa tēvs no rīta Čaojanā devies uz lielveikalu, kur cilvēki ar ratiņiem savus pirkumus lādējuši pat kravas automašīnās: "Pekinā ir bijis tik daudz epidēmiju, bet šādu situāciju es neesmu redzējis nekad. Šķiet, ka Šanhajas agrīnās epidēmijas profilakses izgāšanās un pārtikas piegāžu neveiksmes ir bijis liels trieciens cilvēku uzticībai."

Sociālajos medijos izplatīti fotoattēli un videoklipi, kuros redzami tukšie veikalu plaukti. Pircēji, šķiet, baidās, ka Pekinu piemeklēs tāds pats liktenis kā Šanhaju.

Masveida testēšana visā Čaojanā noteiks, vai Pekinā nepieciešami turpmāki Covid-19 ierobežojumi, tostarp arī "lokdauns". 

Uz pasaules fona Pekinā reģistrēto jaunatklāto Covid-19 gadījumus skaits nav augsts, tomēr Ķīna joprojām ir apņēmusies īstenot nulles Covid-19 stratēģiju.

Zināms, ka visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Cilvēki ir spiesti pavadīt ikdienu, ieslodzīti savos mājokļos, iedzīvotāji kliedz no balkoniem, pieprasot pārtiku, jo arī veikalu apmeklēt nav atļauts, tie, kuru Covid-19 testi ir pozitīvi, ir iesprostoti izolācijas centros.  

Šanhajā dzīvo aptuveni 25 miljoni iedzīvotāju.