Pasaulē
2022. gada 24. aprīlis, 06:43

Šodien Francijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta - sacenšas Makrons un Lepēna

Jauns.lv / LETA

Francijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā pašreizējais Elizejas pils saimnieks Emanuels Makrons sacenšas ar galēji labējo kandidāti Marinu Lepēnu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka gaidāma Makrona ievēlēšana uz otro amata termiņu ar apmēram 55% balsu, bet Lepēna varētu saņemt aptuveni 45% balsu.

Paredzams, ka Makrona pārsvars būs būtiski mazāks nekā pirms pieciem gadiem, kad prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā viņš ieguva 66% balsu, bet Lepēna - 34% balsu.

Savukārt vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām, kurā bija pavisam 12 kandidātu, Makrons saņēma 27,85% balsu, bet Lepēna - 23,15% balsu. 

Nedz Covid-19 pandēmijas apkarošanas politika, nedz diplomātiskie centieni Ukrainas krīzes atrisināšanai nav palīdzējuši Makronam pārvarēt francūžu dziļo nepatiku pret viņu. Makrons, būdams uz reformām orientēts tehnokrāts, gadiem ilgi ticis uzskatīts par augstprātīgu un pret ierindas pilsoņu rūpēm vienaldzīgu politiķi, kas lielā mērā bija viens no cēloņiem 2018.gada "dzelteno vestu" protestu kustībai.

Savukārt Lepēna mīkstinājusi dažas savas asākās nostādnes tādos jautājumos kā imigrācija un islāms un vairāk pievērsusies tādām pilsoņu ikdienas problēmām kā, piemēram, augstā inflācija. Viņai nācis par labu arī tas, ka franču elektorāts kopumā ir nosliecies pa labi. Nacionālās apvienības līderei ir izdevies uzlabot savu slikto tēlu.

Balsstiesības ir 48,7 miljoniem Francijas pilsoņu.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās