foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas tiesa apstiprina Asanža izdošanu ASV, bet galīgais lēmums paliek viena cilvēka rokās
"WikiLeaks" dibinātajam, kuru ASV apsūdz par spiegošanu, joprojām ir juridiskas iespējas lēmumu pārsūdzēt.
Pasaulē
2022. gada 20. aprīlis, 14:18

Lielbritānijas tiesa apstiprina Asanža izdošanu ASV, bet galīgais lēmums paliek viena cilvēka rokās

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas tiesa trešdien oficiāli apstiprināja vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža izdošanu ASV, taču galīgais lēmums būs jāpieņem iekšlietu ministrei Priti Patelai.

Vestminsteras miertiesnesis Pols Goldsprings lēmumu pieņēma pēc īsas tiesas sēdes, nosūtot lietu iekšlietu ministrei.

"WikiLeaks" dibinātajam, kuru ASV apsūdz par spiegošanu, joprojām ir juridiskas iespējas lēmumu pārsūdzēt. Asanža advokātiem četru nedēļu laikā ir jāiesniedz dokumenti Patelai. Viņi var arī iesniegt apelācijas sūdzību Augstajā tiesā.

Lielbritānijas Augstākā tiesa pagājušajā mēnesī noraidīja Asanža iespēju apelācijas kārtībā pārsūdzēt zemākas instances tiesas lēmumu, ka viņu var izdot ASV.

Džūljena Asanža kāzas - ceremonija cietumā, sievas svinības uz ielas

23. martā cietumā Londonā apprecējies vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs (50). Par viņa sievu kļuvusi viņa ilggadējā dzīvesbiedre un bērnu ...

gallery icon
18

Vašingtona vēlas tiesāt 50 gadus veco Asanžu par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu.

Atbilstoši šīm apsūdzībām Asanžam draud 175 gadu cietumsods.

Londonas apelāciju tiesa decembrī atcēla zemākās instances lēmumu, ka Asanža garīgā veselība esot pārāk trausla, lai stātos ASV tiesas priekšā, un atļāva Asanža izdošanu ASV.

Pie Ekvadoras vēstniecības ēkas Lielbritānijā protestē Džūljena Asanža atbalstītāji.

gallery icon
30

Austrālijas pilsonis Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Pēc soda izciešanas viņš tika paturēts Belmāršas cietumā, kamēr tiek izskatīta ASV prasība viņu izdot.