Maskavā aizturēts Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza
foto: EPA/Scanpix
Vladimirs Kara-Murza.
Pasaulē
2022. gada 11. aprīlī, 21:47

Maskavā aizturēts Krievijas opozicionārs Vladimirs Kara-Murza

Jauns.lv

Maskavā blakus savai mājai aizturēts Krievijas opizīcijas politiķis un žurnālists Vladimirs Kara-Murza. Par to sociālajos tīklos paziņojis politiķis Iļja Jašins, vēsta "Meduza".

Maskavā aizturēts Krievijas opozicionārs Vladimirs...

Pēc viņa teiktā, pagaidām nav zināms, kas bijis aizturēšanas iemesls.

"Pēc visa spriežot, Vladimirs kara-Murza nogādāts policijas nodaļā pa Hamovņiku rajonu. Uz turieni šobrīd dodas advokāts Vadims Prohorovs.

No savas puses, varu pieņemt, ka aizturēšana saistīta ar administratīvo lietu (krimināllietas gadījumā būtu kratīšana un nopratināšana Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejā).

Visticamāk, runa ir par kādu pretkara izteikumu presē vai sociālajos tīklos," vēlāk sociālajos tīklos rakstīja Jašins.

2021. gada februārī laikraksti "Bellingcat" un "The Insider" publicēja izmeklēšanu, kurā apgalvots, ka Vladimiru Kara-Murzu divas reizes mēģinājuši nogalināt Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki.

Tas notika 2015. gada maijā un 2017. gada februārī, kad politiķi hospitalizēja ar spēcīgu saindēšanos. Pēc izmeklētāju sniegtās informācijas, tie paši Krievijas Federālā drošības dienesta  darbinieki ir iesaistīti politiķa Alekseja Navaļnija, rakstnieka Dmitrija Bikova saindēšanā, kā arī sekojuši opozicionāram Borisam Ņemcovam pirms viņa slepkavības.

Pēc kara sākuma Ukrainā Kara-Murza kopā ar citiem Krievijas opozicionāriem un sabiedriskajiem darbiniekiem, kuri tostarp atrodas emigrācijā, izveidoja Krievijas pretkara komiteju.

Cita starpā viņi aicinājuši pasaules sabiedrību pasludināt Krievijas valdību par "kara noziedzniekiem" un "starptautisko tiesību pārkāpējiem", kas devuši pavēli par iebrukumu Ukrainā.