foto: AFP/Scanpix
Francijā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Lepēna un Makrons
Marina Lepēna un Emanuels Makrons
Pasaulē
2022. gada 10. aprīlis, 21:13

Francijā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Lepēna un Makrons

Jauns.lv / LETA

Francijā šodien notikušajā prezidenta vēlēšanu pirmā kārtā visvairāk balsu ieguvis pašreizējais Elizejas pils saimnieks Emanuels Makrons - 28,1 līdz 29,7%, un Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna - 23,3 līdz 24,7%, liecina Francijas telekanālu prognozes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņi atkal cīņu turpinās balsošanas otrajā kārtā 24.aprīlī.

Atbilstoši prognozēm trešajā vietā ierindojies galēji kreisais kandidāts Žans Liks Melenšons ar 19,8 līdz 20,8% balsu, bet ceturtajā vietā - galēji labējais kandidāts Ēriks Zemūrs ar 6,5 līdz 7,1% balsu.

Gaidāms, ka pārējie kandidāti katrs iegūs mazāk nekā 5% balsu, liecina prognozes.

Svētdienas vakarā, kad kļuva skaidrs, ka otrajā kārtā sacentīsies Makrons un Lepēna, no pirmās kārtas kandidātiem par Makronu aicināja balsot Valērija Pekresa no konservatīvās Republikāņu partijas, Anna Idalgo no Sociālistiskās partijas, Fabiens Rusels no Komunistiskās partijas un Janniks Žado no zaļajiem.

Zemūrs mudināja balsot par Lepēnu, savukārt Melenšons aicināja nebalsot par Lepēnu, tomēr neaicināja balsot par Makronu. 

2017.gadā vēlēšanu otrajā kārtā Makrons bez pūlēm sakāva Lepēnu, taču eksperti prognozē, ka šogad cīņa būs daudz sīvāka.

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon
81

Nedz Covid-19 pandēmijas apkarošanas politika, nedz diplomātiskie centieni Ukrainas krīzes atrisināšanai nav palīdzējuši Makronam pārvarēt francūžu dziļo nepatiku pret viņu. Makrons, būdams uz reformām orientēts tehnokrāts, gadiem ilgi ticis uzskatīts par arogantu un pret ierindas pilsoņu rūpēm vienaldzīgu politiķi, kas lielā mērā bija viens no cēloņiem 2018.gada "dzelteno vestu" protestu kustībai.

Savukārt Lepēna mīkstinājusi dažas savas asākās nostādnes tādos jautājumos kā imigrācija un islāms un vairāk pievērsusies tādām pilsoņu ikdienas problēmām kā, piemēram, augstā inflācija. Viņai nācis par labu arī tas, ka franču elektorāts kopumā ir nosliecies pa labi. Nacionālās apvienības līderei ir izdevies uzlabot savu slikto tēlu.

Viena no pēdējām aptaujām liecina, ka otrajā vēlēšanu kārtā Makronam izdosies iegūt tikai 51% balsu, kamēr 49% francūžu gatavojas balsot par Lepēnu, un tādējādi pašreizējā prezidenta pārsvars sarucis līdz statistiskās kļūdas robežām.

Makrons un Tramps tiekas Elizejas pilī

Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa ASV kolēģis Donalds Tramps sestdien mēģināja mazināt iespaidu par asajām domstarpībām starp abiem līderiem ...

gallery icon
39

Ņemot vērā to, ka Francijas ekonomika ir otra lielākā Eiropas Savienībā (ES), kā arī to, ka tā ir vienīgā kodolvalsts ES un ieņem vienu no piecām pastāvīgajām vietām ANO Drošības padomē, visus norūpē jautājums, ko varētu sagaidīt, ja Elizejas pilī nonāks Lepēna.

Pilnīgi droši, ka tas nenāks par labu Parīzes attiecībām ar ES, jo Lepēna sen ir bijusi viena no skarbākajām bloka kritiķēm, un sagaidāms, ka viņa pieslies citiem Eiropas nacionālkonservatīvajiem līderiem, vēršoties pret Briseli.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un pirmā lēdija Brižita Makrona - laimīgi precējušies kopš 2007. gada

gallery icon
92

Tomēr francūži tradicionāli pirmajā vēlēšanu kārtā sliecas pakļauties protesta balsojuma vilinājumam, taču otrajā kārtā izšķiras balsot par "mazāko ļaunumu". Tas varētu nākt par labu Makronam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās