Pasaulē

Jemenas prezidents nodod pilnvaras prezidentūras padomei

Jauns.lv / LETA

Trimdā mītošais Jemenas prezidents Abeds Rabo Mansurs Hadi ceturtdien paziņojis par pilnvaru nodošanu prezidentūras padomei, vienlaikus aktivizējoties starptautiskajiem un reģionālajiem centieniem izbeigt Jemenas pilsoņkaru.

Jemenas prezidents nodod pilnvaras prezidentūras p...

Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), kam, pēc visa spriežot, bijusi zināma loma prezidenta lēmumā, šim solim paudušas atzinīgu vērtējumu, solot trīs miljardus dolāru lielu palīdzību.

Jaunās padomes vadītājam ir ciešas sites ar Rijādu.

Prezidentūras padome vadīs starptautiski atzīto Jemenas valdību un risinās sarunas ar šiītu hutiešu nemierniekiem, kas kontrolē valsts ziemeļrietumus, arī galvaspilsētu Sanu, paziņojumā apliecināja Hadi.

Padome izveidota centienos apvienot hutiešu pretinieku nometni pēc vairākus gadus ilgušām iekšējām cīņām un strīdiem. Tās izveidi, pēc visa spriežot, vadījusi Saūda Arābija.

"Ar šo paziņojumu tiks izveidota Prezidentūras vadības padome, lai pabeigtu pārejas perioda uzdevumu īstenošanu. Es neatgriezeniski deleģēju visas savas pilnvaras Prezidentūras vadības padomei," uzrunā Jemenas televīzijā sacīja Hadi.

Padomi vada Hadi padomnieks un bijušais iekšlietu ministrs Rašads al Alimi.

Padomē ir septiņi locekļi, arī separātiskās Dienvidu pārejas padomes priekšsēdētājs Aidaruss az Zubaidi.

Padomē pārstāvēti arī valsts enerģētikas sektoram svarīgās Maribas provinces gubernators šeihs Sultans al Arda un bruņotā formējuma komandieris un nelaiķa prezidenta brāļadēls Tariks Salehs, kam ir ciešas saites ar AAE.

Jemenā notiek pilsoņkarš kopš 2014. gada, kad hutieši ieņēma galvaspilsētu Sanu. Šajā konfliktā gājuši bojā 377 000 cilvēku, vairāki miljoni ir aizbēguši no savām mājām, daudziem draud bads, un ANO situāciju Jemenā dēvē par pasaulē lielāko humāno krīzi.