Pareizticīgais „Šaitana templis” Piemaskavā

Piemaskavas Odincovā 14. jūnijā svinīgi atklāja Krievijas Bruņoto spēku templi – trešo lielāko pareizticīgo baznīcu Krievijā, piedaloties augstākajai Krievijas augstākajai ...

gallery icon
22
Pasaulē
2022. gada 23. marts, 05:18

Krievijas armija pēc Dieva brīnuma slēdz sava galvenā tempļa durvis. Ko tas nozīmē?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc tam, kad Maskavas Odincovas monstrozajā Krievijas bruņoto spēku templī kāda no Dievmātes ikonām (svētbildēm) sāka izdalīt svētās mirres – asaras asins krāsā, tā galvenā dievkalpojumu zāle pēc pāris dienām tika slēgta. Daudzi ticīgie uzskata, ka tas bijis Dieva brīnums, kurš aicina pareizticīgos krievus pārtraukt iebrukumu Ukrainā. Oficiāli dievnams slēgts uz “profilaktiskajiem un atjaunošanas darbiem”, kaut gan no tā atklāšanas brīža nav pagājuši pat divi gadi.

Krievijas nacistiskajam režīmam, kurš īpašu uzmanību pievērš dažādām mistiskām zīmēm, noteikti izaicinājums bijis Dieva brīnums, kurš parādījies 2020. gada 9. maijā atklātajā Krievijas bruņoto spēku galvenajā baznīcā, kurā daudzi saredz nevis Dieva namu, bet gan ņirgāšanos par kristīgajām vērtībām, jo templis pārpilns ar dažādām mistiskām zīmēm un militāriem atribūtiem, kuriem nav nekāda saistība ar Kristus mācību.

Dievmāte raud Krievijas armijas templī:

Maskavas laikraksts “Kommersant” vēsta, ka 6. martā Krievijas Federācijas bruņoto spēku galvenajā baznīcā Dievmātes ikona “Ļauno siržu mīkstinātāja” sāka izdalīt svētās mirres – eļļas pilienus asins krāsā. Šo brīnumu nofilmēja baznīcēni un ar uzņemto materiālu dalījās sociālajos tīklos, kuros drīz vien parādījās komentāri, kuros tika izteikti apgalvojumi, ka pa svētbildi ritošie asins pilieni ir skaidrs norādījums no Dieva, ka augstākie spēki aicina Krieviju pārtraukt karu Ukrainā:

* “Dievmāte raud par saviem dēliem.”

* “Mums visiem ir jālūdz un jānožēlo grēki, jāpārtrauc ienīst, tad šīs šausmas beigsies. Mūsu grēki izraisīja šo karu.”

* “Cilvēki ne no kā nebaidās. Un, lūk, iznākums - karš!”

* “Dievmāte apraud mūsu karavīrus un civiliedzīvotājus.”

* “Tās nav smaržīgas mirres, bet gan asiņainas asaras...”

foto: Vida Press
Maskavas militāristu galvenās kulta vietas iekšskats ne vienmēr saistās ar pareizticīgo dievnamu: pēc tam, kad Krievijas militāristu galvenajā kulta vietā parādījās Dieva brīnums jeb zīme, ka jāpārtrauc karš, tā tika slēgta uz “profilaksi”. 

Protams Maskavā, un it sevišķi militāristu vidū, bija arī tādi, kas attaisnoja Kremļa saimnieku rīcību un prātuļoja, ka šis brīnums no reliģiskās relikvijas, kas dievnamā tika ienesta tikai uz vienu diennakti, aicina uz asiņainu “aizstāvēšanās” karu. Tomēr katrā ziņā laikā, kad Krievijas armija Ukrainas frontē zaudē tūkstošiem savu karavīru, šāds “asiņains brīnums” Kremļa ideoloģijas templī tā saimniekam nav nekas patīkams.

Pāris dienas pēc šī svētās Marijas “izgājiena” pēkšņi tika slēgta armijas tempļa galvenā dievkalpojuma zāle un baznīcas kompleksa, kas izbūvēts Piemaskavas parkā “Patriots”, mājaslapā parādījās ieraksts:

“Kristus Augšāmcelšanās patriarha katedrāles (tā oficiāli sauc Krievijas militāristu galveno svētvietu) Augšbaznīca no 9. marta līdz 20. aprīlim ir slēgta profilakses un obligātās ikdienas apkopes dēļ, jo unikālie mozaīkas paneļi un vitrāžas, kā arī citi tempļa iekšējās apdares elementi prasa rūpīgu un regulāru apkopi.”

Kāds pareizticīgais savā interneta dienasgrāmatā ierakstījis (neminot savu vārdu, jo par kara nodēvēšanu par karu Krievijā draud kriminālatbildība): “Nezinu, ko tur domā oficiālā baznīca, bet loģiski, ka tā ir slikta zīme. Dievmāte ar asarām lūdz krievu ģenerāļus mīkstināt ļaunās sirdis. Kā gan citādi var interpretēt šo brīnumu ar ikonu Krievijas galvenās armijas baznīcā?”

Dievmāte raud Krievijas armijas templī:

Tikmēr Maskavas patriarhs Kirils dejo pēc Kremļa stabules un nespēj nosodīt asinsizliešanu Ukrainā, aicinot vien lūgties par “mieru” un lasīt Svētos Rakstus, it kā nekas traģisks nenotiktu. Pie tam 6. martā no Krievijas armijas galvenās baznīcas startēja “automaratons” Krievijas armijas un tā “uzvaras” simbola “Z” atbalstam.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Maskavas apgabalā gandrīz pirms diviem gadiem tā dēvētajā Uzvaras dienā 9. maijā, svinot PSRS panākumus cīņā pret nacistisko Vāciju, Piemaskavas parkā “Patriots” atklāja Krievijas bruņoto spēku galveno baznīcā, kuras visai savdabīgais izskats, maigi izsakoties, izraisīja nesapratnes un kritikas gūzmu. To paspēja nosodīt gan vairāki redzami ārzemju pareizticīgo garīdzniecības pārstāvji, gan kultūras speciālisti un pētnieki.

Kremļa oficiālā propaganda gan šo 76,4 miljonus eiro (seši miljardi Krievijas rubļi pēc tā laika kursa) vērto dievnama kompleksu lielīja un uzteica kā krievu tautas varonības un dižās uzvaras apliecinājumu. Tomēr kristietības (un ne tikai) kultūras pārzinātājus pārsteidz fakts, ka baznīca vārda tiešā nozīmē pārbāzta ar pagānu un bezdievju simboliem un citiem absurdiem.

Jau projekta sākumā tajā tika iekļauti daudzi simboli, kam ar kristīgo numeroloģiju nav nekāda sakara. Piemēram, galvenā kupola diametrs ir 19,45 metri par godu 1945. gadam, bet zvanu torņa augstums ir 75 metri – 2020. gadā Krievija atzīmēja 75.gadadienu kopš uzvaras Otrajā pasaules karā, savukārt mazā kupola augstums ir 14,18 metri, kas simbolizē 1418 dienas, kas tika aizvadītas karā.

Tempļa teritorijā ir ierīkots arī Lielā Tēvijas kara (tā Krievijā sauc 2. pasaules kara periodu, kad PSRS karoja ar nacistisko Vāciju) muzejs “Piemiņas ceļš”, kurā eksponēts arī nacistu vadoņa Ādolfa Hitlera mundieris un formas cepure. Prezentējot muzeju, Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Timurs Ivanovs šos apģērba gabalus pamanījās nosaukt par “īstām relikvijām”. Tā kā šie priekšmeti atrodas pareizticīgo svētvietas teritorijā, tad atbilstoši tās principiem tur par relikvijām tiek uzskatītas tikai svētas lietas, ko pieņemts pielūgt. Līdz ar to var pieņemt, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ir aicinājusi pielūgt un godināt Ādolfu Hitleru. Pēcāk gan Krievijas Aizsardzības ministrija skandālu centās nogludināt, sakot šādos gadījumos sakramentālo frāzi, ka Ivanova teiktais “izrauts no konteksta”.

Simboli un drūmas krāsas - Maskavas apkārtnē atklāj Krievijas armijas baznīcu

gallery icon
23

Phenjanā nosvin vienīgās Ziemeļkorejā esošās pareizticīgās baznīcas 15. gadadienu

2021. gada 13. augustā Phenjanas (KTDR) pareizticīgais Trīsvienības vārdā nosauktais dievnams atzīmēja savu 15. gadadienu. Ziemeļkorejas pareizticīgo draudzi apmeklē KTDR ...

gallery icon
12

Vladimira Putina stils 2020. gada pareizticīgo Ziemassvētkos

gallery icon
7