foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainā kara dēļ mājas pametuši desmit miljoni cilvēku
Ļvovas iedzīvotāji spiesti pamest Ukrainu.
Pasaulē
2022. gada 20. marts, 16:18

Ukrainā kara dēļ mājas pametuši desmit miljoni cilvēku

Jauns.lv / LETA

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainā savas mājas bijuši spiesti pamest desmit miljoni cilvēku jeb vairāk nekā ceturtā daļa valsts iedzīvotāju, svētdien paziņojis ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi.

"Karš Ukrainā ir tik postošs, ka desmit miljoni ir aizbēguši vai bijuši spiesti pārvietoties valsts teritorijā vai kā bēgļi doties uz ārzemēm," norādīja Grandi.

ANO bēgļu lietu aģentūra UNHCR šodien ziņoja, ka Ukrainu pametuši 3 389 044 cilvēki. Kopš sestdienas bēgļu skaits pieaudzis par 60 352.

Aptuveni 90% bēgļu ir sievietes un bērni. Ukrainas vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir pakļauti iesaukumam armijā un netiek izlaisti no valsts.

ANO bērnu aģentūras UNICEF dati liecina, ka starp bēgļiem, kas devušies uz ārvalstīm, 1,5 miljoni ir bērni. Aģentūra brīdina, ka bērniem pieaug risks nokļūt cilvēku kontrabandistu rokās vai tikts izmantotiem.

Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM) trešdien ziņoja, ka Ukrainas bēgļu vidū ir 109 000 trešo valstu pilsoņi, arī cilvēki no Ekvadoras, Ganas, Libānas un Tunisijas.

Miljoniem citu cilvēku ir pametuši savas mājas, bet palikuši Ukrainas teritorijā.