Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon
Pasaulē
2022. gada 17. marts, 06:12

FOTO. VIDEO: Krievija Ukrainā iznīcinājusi desmitiem dievnamu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu, tā netaupa pat Dievu. Katru dienu pienāk ziņas, ka okupanti uz ukraiņu zemes sabombardējuši gan lielas, gan mazas baznīcas. Tiek šauts ne tikai uz kristiešu, bet arī musulmaņu svētnīcām. Kremļa kaujinieki iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī Dievu!

Klosteri un baznīcas gadsimtiem ilgi bijušas kā “miera ostas”, kuras karojošās puses taupīja. Cerot uz to, tūkstošiem ukraiņu tagad patvērušies aiz dievnamu mūriem, domājot, ka kara lādiņi uz svētnīcām netiks raidīti. Tomēr pierādījies, ka okupantiem nekas nav svēts, arī Dievs ne. Viņi bombardē pat baznīcas, kas kanoniski pakļautas Maskavas patriarhātam.

Bombardē vīriešu klosteri

Sprādziena sekas Svjatohirskas pareizticīgo klosterī:

12. marta vakarā Krievijas aviobumbas sprādziens nodarījis postījumus pareizticīgo vīriešu klosterim Doņeckas apgabala Svjatohirskā, ievainojot vairākus cilvēkus. Bumba eksplodējusi tikai 50 metru no tilta pār Sverskijdonecas upi, pie ieejas klosterī. Sprādziena vilnis izsitis logu stiklus klostera baznīcās un citās ēkās, mūku dzīvojamām telpām izgāztas arī durvis. Vairāki ievainotie nogādāti slimnīcā, citiem sniegta medicīniskā palīdzība notikuma vietā. Jāuzsver, ka klosteris ir devis patvērumu 530 kara bēgļiem, kuru vidū ir apmēram 200 bērnu.

Tēvs Arsēnijs stāsta par uzbrukumu Svjatohirskas klosterim:

Mariupolē iznīcināts baptistu dievnams

Savukārt piektdien, 11. martā, sprādziena vilnis izpostījis Mariupoles centrālo baptistu dievnamu, kas nosaukts Kristus Glābēja vārdā. Vienīgais mierinājums ticīgajiem ir tas, ka uzlidojumā neviens no 200 cilvēku lielās kopienas nav cietis.

Mariupolē iznīcināta baptistu baznīca:

Piedošu tikai viņu bērēs…

Krievu okupanti Doņeckas apgabala Volnovahas pilsētā sagrāvuši Nikolaja Brīnumdarītāja pareizticīgo dievnamu. Draudzes mācītājs Makarijs Djadjuss savā “Facebook” profilā ierakstījis:

Krievu iznīcinātās Volnovahas baznīcas mācītāja dvēseles kliedziens:

“Sāpēs salūst sirds. Krūtis piepildītas ar dusmām un gribu kailām rokām iznīcināt ienaidnieku. Es lūdzu Dievam saprātīgu prātu un stingru roku. Šie moskaļi sāpina manu sirdi. Piedošu viņiem tikai tad, kad viņus izvadīšu pēdējā gaitā…”

Zīmīgi, ka šī baznīca tika uzcelta 2014. gadā kā piemineklis ukraiņu karavīriem, kuri krita cīņās pirms astoņiem gadiem, aizstāvot savu zemi pret prokremliskajiem separātistiem.

Netaupa pat “savējo” Dievu

Tāpat okupanti 7. martā iznīcinājuši arī “savu” baznīcu, kas kanoniski pakļaujas Maskavas patriarhātam – 1862. gadā celto pareizticīgo lūgšanu namu Žitomiras apgabala Vjazovkas ciemā, kam piešķirts arhitektūras pieminekļa statuss. No celtnes pāri palicis vienīgi zvanu tornis.

Sagrautais pareizticīgo lūgšanas nams Vjazovskas ciemā:

Deg pareizticīgo dievnams Zavoriči ciemā:

Mērķī - dievnami

Vēl tiek ziņots, ka Krievijas agresoru raķete trāpījusi baptistu lūgšanu namam Harkivas apgabala Izjumā. Cietusi arī Georga pareizticīgo baznīca Zavoriči ciemā Borispoles eparhijā. Apšaudes rezultātā lādiņš trāpījis arī Kazaņas Dievmātes pareizticīgo dievnamam un baptistu baznīcai Čerņigovā, svētā Mihaela pareizticīgo dievnamam Žitomiras apgabala Maļinā, kā arī Augšamcelšanās baznīcai Kijivas apgabala Bobrikā.

Apšaudīta Harkivas pareizticīgo baznīca:

Savukārt Ukrainas grieķu-katoļu baznīca paziņojusi, ka Krievija gatavojot uzbrukumu ukraiņu katoļu galvenajam dievnamam – Sofijas katedrālei Kijivā. Ukrainas katoļu garīgais vadītājs Svjatoslavs izplatījis aicinājumu, kurā teikts: “Aicinu visus kristiešus lūgt par slāvu tautu garīgo svētnīcu un aicinu agresoru atturēties no šī šausmīgā vandālisma akta.”

Tēmē arī uz musulmaņiem

No okupantu lodēm cieš ne tikai kristieši, bet arī musulmaņi. Ukrainas galvenais muftijs Saids Izmagilovs ziņo, ka apšaudīta Mariupoles mošeja, kurā bija patvērušies Turcijas pilsoņi. Izmagilovs nosodījis Krievijas musulmaņu līderus, kuri atbalsta Putina politiku un Ukrainas iekarošanu.

Apšauda Mariupoles mošeju:

foto: Facebook
Krievu okupantiem Ukrainā uz Dieva baušļiem uzspļaut.

Kara bērni: pašas spēcīgākās fotogrāfijas no Krievijas agresijas Ukrainā

gallery icon

Kara plosītā Ukrainas pilsēta Irpiņa 2022. gada marta sākumā

gallery icon

Kara sāpes un izmisums: cilvēki Ukrainā spiesti pamest mājas un savus mīļos

gallery icon