Pasaulē
2022. gada 8. marts, 07:07

VIDEO: gūstā saņemts krievu okupants atzīst, ka arī gribot dzīvot

Jauns.lv

Sadursmes laikā Ukrainas 128. brigādes kaujinieki no Aizkarpatijas apgabala sagūstījuši kādu Krievijas armijas karavīru. Kā norāda okupants, viņš ir precējies, ir tēvs trīs gadus vecai meitiņai un viņa alga ir 50 000 rubļu jeb pēc šī brīža kursa - 321 eiro. Aizsardzības ministrija dalījusies ar viņa nopratināšanas videoierakstu.

Kaujinieks stāsta, ka brigādes komandieris apgalvojis, ka mierīgie civiliedzīvotāji viņus gaidīs un viņi labi satiks Ukrainā.

Viņš arī uzskata, ka Krievijas armija pusotras nedēļas laikā ir zaudējusi tikai 500 karavīru, jo tā apgalvots brigādē. Jāteic gan, ka Ukrainas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā pārsnieguši 11 000 karavīru, un šis skaits aug.

Jauns.lv piedāvā video atreferējumu latviešu valodā. Krievijas armijas karavīrs stāsta, ka braukuši un pēkšņi saskārušies ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Bez ziediem?

Jā.

Un kā viņi teica, kā sagaidīs?

Brigādes komandieris mums teica, ka mierīgie civiliedzīvotāji mūs gaidīs, satiks.

Vai gribi, lai es atvedu uz ciemu, kur tu esi izpostījis mājas, nogalinājis cilvēkus, bērnus? Un tu redzēsi, kā viņi tevi satiks... Varbūt viņi nodos dažus ziedus... Cik veca ir tava meita?

Trīs gadi.

Vai zinājāt, ka dodaties uz Ukrainu? Vienkārši neizliecies, ka nezināji.

Mēs saskārāmies jau ar faktu.

Cik tu saņem par dalību šeit? Dolāros?

Dolāros nezinu, alga ir 50 tūkstoši rubļu (pēc šī brīža rubļa kursa 321 eiro).

Kur ir tava vienība?

Es esmu no Dagestānas, es esmu krievs. Dagestāna ir tikai mans izvietošanas punkts.

Tu mēslosi mūsu laukus. Vai tu zini, cik daudzi no jums šeit jau ir miruši?

Visā armijā kopā ap 500 cilvēku, tā viņi saka.

Vairāk nekā 9000 (pratināšana tika veikta pirms dažām dienām, tagad šis skaitlis ir vismaz 11 000). Vai jūs zināt, ka viņi pat nevēlas saņemt pretim pat jūsu mirstīgās atliekas? Šim nolūkam tika atvesta lauka krematorija. Viņi sadedzina ķermeņu atliekas. Kurš tad izturas pret ko labāk?  Mūsu Ukraina pret saviem karavīriem vai jūsu raša-paraša? Mēs varam jums parādīt jūsu biedru līķus, iznīcinātos transportlīdzekļus.

Es redzēju transportlīdzekļus.

Viņi tev nestāsta, jo, ja tev pateiks, tu pagriezīsies un aiziesi.  Kāda izglītība?

Grāmatvedis.

Kas ir debets, kredīts?

Nu... es aizmirsu. Es jau sen mācījos, es aizmirsu.

Vienkārši sēdi taisni, jo es domāju, ka tu gribi aizbēgt…

Jā, es tikai iesildos.

Tev nevajadzētu, tu neesi sporta zālē. Vai vēlies dzīvot?

Jā.

Kāpēc? Vai tam ir jēga?

Tam vienmēr ir jēga.

Es arī gribu dzīvot, man noteikti ir jēga dzīvot. Bet tu man neļauj. Tu nāc pie manis, nevis es pie tevis. Es ar tevi runāju krieviski, šeit tas nav aizliegts. Te nav nekas no tā, ko tev stāsta televīzijā.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien, 24. februārī, teica negaidītu runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Ukraina cīnās pretim.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā pārsnieguši 11 000 karavīru un 11 kara dienās Ukrainā zaudēti 290 tanki un gandrīz 1000 bruņutransportieri.

Visā pasaulē kopš 24.februāra notiek plašas protesta akcijas pret Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu.