foto: LETA (Zane Bitere)
Kariņš: sankcijas Krievijai varētu noteikt, ņemot vērā tās karaspēka palikšanu Baltkrievijā
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Pasaulē
2022. gada 21. februāris, 19:18

Kariņš: sankcijas Krievijai varētu noteikt, ņemot vērā tās karaspēka palikšanu Baltkrievijā

Jauns.lv / LETA

Rietumvalstis jau tagad varētu noteikt sankcijas Krievijai, jo pēc Krievijas-Baltkrievijas militārajām mācībām abu valstu režīmi ir paziņojuši, ka Krievijas karaspēks turpinās palikt Baltkrievijā, šodien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kā uzsvēra premjers, jau viens pats šāds solis ļoti redzami maina drošības situāciju reģionā.

Valdības vadītājs informēja, ka koalīcijas partijas pārrunāja krīzi, kad Krievijas rīcības dēļ saglabājas ļoti augsts karadarbības eskalācijas risks Ukrainā. Kariņš uzsvēra, ka Latvija iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību.

Premjers atkārtoti pauda, ka mūsu valstij šajā situācijā tieša apdraudējuma nav, vēršot uzmanību, ka Baltijas valstīs atrodas karavīri no NATO 26 dalībvalstīm. Kariņš uzsvēra Latvijas dalības NATO un Eiropas Savienībā lomu.

Saistībā ar Ukrainas drošības krīzi Latvijas iestādes strādā pie jautājuma par iespējamo bēgļu plūsmu un riskiem kiberdrošības un enerģētikas jomā, atzīmēja valdības vadītājs.

Kā ziņots, pēc ASV rīcībā esošās informācijas, Krievija uz mācībām vairākos Baltkrievijas poligonos, lidlaukos un citās vietās nosūtījusi vairāk nekā 30 000 karavīru, vēl vairāk pastiprinot bažas par Maskavas iespējamajiem plāniem iebrukt Ukrainā.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien sasauca Drošības padomes sēdi, kurā izskatīja lūgumu atzīt Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātās republikas Ukrainas austrumos.

Tā dēvētā Drošības padomes sēde ir acīmredzams iestudējums, kur valsts augstākās amatpersonas uzstājas ar iepriekš sagatavotām propagandas runām, kuru mērķis ir attaisnot turpmākās Maskavas agresīvās darbības pret Ukrainu.

Sēdes noslēgumā Putins paziņoja, ka galīgo lēmumu par okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu viņš pieņemšot vēl šodien.

Krievija pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi vairāk nekā 150 000 karavīru. ASV prezidents Džo Baidens, atsaucoties uz izlūkošanas informāciju, pauda pārliecību, ka Putins ir pieņēmis lēmumu iebrukt Ukrainā, tostarp uzbrukt galvaspilsētai Kijevai.