foto: EPA/Scanpix
Indijā izcēlušies protesti pret hidžabu aizliegumu skolās
Tradicionālo musulmaņu sieviešu galvassegu aizliegums skolās izprovocējis protestus.
Pasaulē
2022. gada 7. februāris, 16:23

Indijā izcēlušies protesti pret hidžabu aizliegumu skolās

Jauns.lv / LETA

Tradicionālo musulmaņu sieviešu galvassegu aizliegums skolās izprovocējis protestus Karnātakas štatā, Indijas dienvidos.

Pagājušajā mēnesī Karnātakas štatā skolniecēm valdības pārvaldītā vidusskolā tika aizliegts valkāt hidžabus, un drīz pēc tam šāds aizliegums tika ieviests vēl divās skolās.

"Tas ir diskriminējoši pēc būtības un arī pretrunā Indijas konstitūcijā paredzētajām tiesībām," pirmdien preses konferencē paziņoja Karnātakas Meiteņu islāma organizācijas prezidente. Viņa norādīja, ka aizliegums pārkāpj "personisko izvēli, kas pienākas skolniecēm, kas (..) nekaitē nevienai citai personai".

Spriežot pēc sociālajos medijos publiskotajām fotogrāfijām, pirmdien protesti notikuši vismaz divās Karnātakas štata pilsētas, piedaloties simtiem cilvēku.

Demonstrācijas pret hidžabu aizliegumu skolās notiek jau vairākas dienas.

Viena no skolām ir daļēji piekāpusies, atļaujot meitenēm nākt uz skolu hidžabā, bet liekot viņām mācīties atsevišķās telpās, vēstīja vietējie mediji.

Divas citas skolas, kas aizliegušas hidžabus, ir izsludinājušas brīvdienas un pašreiz ir slēgtas.

Karnātakā pie varas atrodas Indijas premjerministra Narendras Modi pārstāvētā Indijas Tautas partija (Bharatiya Janata Party, BJP), un vairāki prominenti partijas biedri ir izteikuši atbalstu hidžabu aizliegumam skolās, bet citi politiķi to kritizējuši.

"Ļaujot skolnieču hidžabiem stāties ceļā viņu izglītībai, mēs nolaupām nākotni Indijas meitām," pagājušajā nedēļā tviterī paziņoja opozīcijā esošās Kongresa partijas politiķis Rahuls Gandi.

Štata augstākā tiesa otrdien izskatīs petīcijas un lems, vai atcelt hidžabu aizliegumus.

Šie aizliegumi saasinājuši bažas musulmaņu kopienā, ka Modi hindusitu valdība cenšas apspiest minoritātes.