foto: Mikhail Tereshchenko/TASS
Norvēģija atceļ lielu daļu Covid-19 ierobežojumu, neraugoties uz saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu
Norvēģijā gandrīz 91% iedzīvotāju ir pilnīgi vakcinēti.
Pasaulē
2022. gada 2. februāris, 07:48

Norvēģija atceļ lielu daļu Covid-19 ierobežojumu, neraugoties uz saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu

Jauns.lv / LETA

Norvēģija otrdien pazinoja, ka atceļ lielāko daļu Covid-19 ierobežojumu, neraugoties uz omikrona paveida veicinātu infekcijas gadījumu skaita kāpumu.

Lai gan lipīgais omikrona paveids izraisījis Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, smagi slimu Covid-19 pacientu hospitalizācija nav palielinājusies, un vakcinācijas aptvere valstī ir augsta.

"Mēs beidzot esam sasnieguši punktu, kad varam atcelt daudzus no ierobežojumiem, ar kuriem mums bija jāsadzīvo šajā ziemā," preses konferencē paziņoja premjerministrs Jūnass Gārs Stūre.

"Mums būs jāsadzīvo ar augstu inficēšanās līmeni - mēs varam sadzīvot ar augstu inficēšanās līmeni," viņš piebilda.

Norvēģiem turpmāk nevajag doties karantīnā pēc kontaktēšanās ar inficēto, lai gan ir ieteikts piecas dienas veikt testus katru dienu. Izolācijas periods Covid-19 gadījumiem tiek samazināts no sešām līdz četrām dienām.

Attālināta strādāšana vairs nav obligāta. Neierobežots skaits cilvēku var apmeklēt citas mājsaimniecības un sporta pasākumus.

Iebraucējiem Norvēģijā vairs nevajag veikt testus.

Tiek izbeigti arī ierobežojumi alkohola tirdzniecībai bāros un restorānos.

Lielākā daļa ierobežojumu tika atcelti plkst. 23 otrdien (pusnaktī uz trešdienu pēc Latvijas laika).

Vēl paliek spēkā sejas masku obligāta valkāšana tādās vidēs kā sabiedriskais transports un veikali, kur nav iespējams ievērot ieteikto sociālās distancēšanās attālumu - vienu metru.

Norvēģija nav gājusi tik tālu kā kaimiņvalsts Dānija, kas otrdien kļuva par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kurā atcelti visi iekšējie Covid-19 ierobežojumi.

Norvēģijā, kur gandrīz 91% iedzīvotāju ir pilnīgi vakcinēti, kopš pandēmijas sākuma ir reģistrēti vairāk nekā 781 000 Covid-19 gadījumu un 1440 ar to saistīti nāves gadījumi.

Norvēģijas sabiedriskās veselības institūts lēš, ka līdz šī gada vasarai ar Covid-19 varētu inficēties trīs līdz četri miljoni no 5,4 miljoniem iedzīvotāju.