foto: unsplash.com
"Es pamodos un biju aizmirsusi 20 savus dzīves gadus," - britu žurnāliste saskaras ar smagām encefalīta sekām
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2022. gada 28. janvāris, 07:05

"Es pamodos un biju aizmirsusi 20 savus dzīves gadus," - britu žurnāliste saskaras ar smagām encefalīta sekām

Jauns.lv

Lielbritānijā dzīvojošā žurnāliste Klēra Mafeta Rīsa (43) encefalīta dēļ zaudējusi 20 gadu atmiņas, vēsta "The Sun".

Pērnā gada Tēva dienā viņas dzīve apgriezusies "kājām gaisā". Pēc vīra Skota teiktā, viņa saaukstējusies un devusies agri gulēt.

"Nākamajā rītā viņš mēģināja mani pamodināt, bet es nereaģēju. Ar ātro palīdzību mani aizveda uz slimnīcu Čelmsfordā, kur krampju dēļ es biju bezsamaņā, un man tika uzlikts ventilators. Mani krampji turpinājās dzīvības uzturēšanas laikā, tāpēc mani pārveda uz Londonas Karalisko slimnīcu," stāsta sieviete.

Viņa turpina: "Pēc pārbaudēm neirologi apstiprināja, ka manas smadzenes ir pietūkušas encefalīta dēļ, ko, iespējams, izraisīja saķertais vīruss. Skotam un maniem vecākiem lika sagatavoties ļaunākajam."

Par laimi, medikamenti kontrolējuši krampjus, un pēc 16 diennaktīm sievietei vairs nav bijis nepieciešams dzīvības uzturēšanas atbalsts. Diemžēl pēc pamošanās atklājies, ka viņai ir radušies spēcīgi atmiņas traucējumi. "Es pamodos un biju aizmirsusi 20 savus dzīves gadus."

Viņa turpina: "Skots man parādīja fotoattēlus ar brīvdienām, mūsu mājām un mūsu kāzu dienu, bet es neko nevarēju atcerēties. Neirologi skaidroja, ka atmiņas zudums ir bieža encefalīta blakusparādība, bez garantijas, ka atmiņas kādreiz atgriezīsies."

Lai arī savus abus bērnus sieviete atpazinusi, tomēr nav atcerējusies kopīgi pavadīto laiku. "Es nevarēju atcerēties pat dzemdības, viņu dzimšanas dienas, pirmās skolas dienas, to, kas viņiem patīk vai nepatīk," stāsta sieviete.

"Bija tik dīvaini skatīties arī uz sevi spogulī, redzot grumbas, kuras es neatcerējos."

Par laimi, sieviete pamazām atsākusi strādāt. "Bija atvieglojums, kad apzinājos, ka neesmu aizmirsusi rakstīšanas prasmes," pauž žurnāliste, vienlaikus atzīstot, ka neatceras daudzas savas intervijas ar slavenībām.

"Kas attiecas uz manām pazaudētajām atmiņām, joprojām ir neliela iespēja, ka tās varētu atgriezties, bet, ja nē, man būs jāveido jaunas."

Encefalītu var ierosināt vīrusi, baktērijas u.c. mikroorganismi. Izšķir primāro encefalītu, kad ierosinātājs vispirms rada iekaisumu galvas smadzenēs, un sekundāro encefalītu, kad galvas smadzeņu iekaisums ir cita orgāna vai ķermeņa daļas iekaisuma sarežģījums (piem., gripas, malārijas, masalu gadījumā). Visbiežāk encefalītu ierosina vīrusi, no kuriem dažus pārnēsā odi un ērces.