Pasaulē
2022. gada 22. janvāris, 09:49

ASV nogādājušas Ukrainā bruņojumu, tostarp arī "letālos ieročus"

Jauns.lv

Ukrainā nogādāts ASV militārās palīdzības pirmais sūtījums, mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņo ASV vēstniecība Ukrainā, par to vēsta BBC.

"Pirmā no vairākām palīdzības paketēm drošības nodrošināšanai Ukrainā, ko nesen apstiprināja prezidents Baidens, šonakt ieradusies Kijevā," teikts vēstniecības ziņojumā "Twitter".

"Šī krava ietver aptuveni 200 tūkstošus mārciņu (aptuveni 90 tonnas) "letālo ieroču", tostarp arī munīcija Ukrainas aizstāvjiem frontes līnijā,” ziņo amerikāņu diplomāti, nepaskaidrojot, ko ASV piegādājusi.

Letālie ieroči paredzēti, lai iznīcinātu ienaidnieku.

"Šī palīdzība, kā arī palīdzība drošības nodrošināšanas jomā vairāk nekā 2,7 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas piešķirta Ukrainai kopš 2014. gada, demonstrē Savienoto Valstu stingro uzticību Ukrainas aizsardzības stiprināšanai uz pieaugošās Krievijas agresijas fona," teikts ziņojumā.

Bruņojumu Ukrainai piegādājušas arī Baltijas valstis

Tikmēr ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kurš piektdien Ženēvā veica nesekmīgas sarunas ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, atbalstīja Ukrainai nodoto aizsardzības bruņojumu no NATO esošajām Baltijas valstīm - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas.

Viņš to nosauca par nepieciešamu nosacījumu, lai Ukraina varētu "pasargāt sevi no neprovocētas un bezatbildīgas Krievijas agresijas".

Tā Blinkens komentēja Igaunijas aizsardzības ministrijas ziņojumu, ka NATO Baltijas valstu militārie spēki ir saņēmuši Vašingtonas atbalstu bruņojuma piegādēm Ukrainai.

Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets, Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks nāca klajā ar paziņojumu Ukrainas atbalstam. Viņi vēstīja, ka saņēmuši ASV atļauju nosūtīt ieročus un operatīvi nogādās tos Ukrainā.

Igaunija piegādās portatīvos prettanku raķešu kompleksus "Jawelin", bet Latvija un Lietuva - pārnēsājamos zenītraķešu kompleksus "Stingers". "Javelin" un "Stingers" tiek ražoti ASV.
Turklāt Baltijas valstu aizsardzības ministri cer, ka Ukrainai šīs sistēmas nebūs jāpielieto.

Ieskats ukraiņu karavīru ikdienā, kuri sargā austrumu robežu

Ukraiņu karavīrs Krimskes ciemā raugās pāri tranšejai, kamēr uz apkārtējiem laukiem krīt biezas sniega pārslas. Cits stāv tranšejas iekšpusē iepretim ...

gallery icon
30


Lielbritānija ir nodevusi Ukrainas armijai "NLAW" prettanku raķešu kompleksus.

Tomēr ASV un citas NATO valstis izslēdz savu karavīru nosūtīšanu palīgā Ukrainai gadījumā, ja izceļas vērienīgs karš starp Krieviju un Ukrainu.

Krievija apsūdz Rietumus "Ukrainas militarizācijā" un par tās "ievilkšanu" NATO.