Pasaulē
2022. gada 18. janvāris, 15:03

Kazahstānā nīstais eksprezidents pirmo reizi kopš protestiem nācis klajā ar publisku uzrunu

Jauns.lv

Bijušais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs pirmo reizi kopš protestiem parādījies publikā, vēršoties pie sabiedrības ar video uzrunu. Eksprezidents paziņoja, ka nekāda konflikta elitē nav, bet viņš pats atrodoties "pelnītā atpūtā" Kazahstānas galvaspilsētā, vēsta BBC.

Protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

foto: Ekrānuzņēmums
Pēc janvāra protestiem Nazarbajeva ģimene pakāpeniski zaudē savas pozīcijas.

Vardarbīgajos nemieros, kas sākās kā mierīgi protesti pret gāzes cenu kāpumu, dzīvību zaudējuši 225 cilvēki. Slimnīcās medicīniskā palīdzība sniegta vairāk nekā 2600 cilvēku, 67 stāvoklis joprojām ir smags.

Protesti, kas lika Kazahstānas valdībai piekāpties

Kazahstānas drošības struktūrām naktī uz trešdienu vairākos valsts reģionos izklīdinot masu protestu dalībniekus, aizturēti vairāk nekā 200 cilvēku, pavēstīja Iekšlietu ...

gallery icon

Ar lūgumu par Krievijas vadītās militārās alianses kontingenta  (ODKB) izvietošanu Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs vērsās 5. janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati. Uz Kazahstānā tika nosūtīts miera kontingents.

Līdz pēdējam brīdim nebija skaidrs, kur atrodas pirmais prezidents un “nācijas tēvs”, par viņa atrašanās vietu varēja spriest tikai no viņa preses sekretāra izteikumiem.

Pēc tam, kad protesti apsīka, Tokajevs paziņoja, ka Nazarbajeva vadībā radusies ļoti bagātu pilsoņu klase un brīdināja, ka pienācis laiks dalīties.

Nazarbajeva valdīšanas laikā un pēc viņa atcelšanas, bijušā prezidenta radinieki un tuvinieki ieņēma augstus amatus lielajās korporācijās un valsts institūcijās. Pēc janvāra protestiem Nazarbajeva ģimene pakāpeniski zaudē savas pozīcijas.
17. janvārī "brīvprātīgi aizgājuši" vēl divi Nazarbajeva ģimenes locekļi.

Otrdien savā video sarunā Nazarbajevs teica, ka konflikts un šķelšanās elitē nav.

"Prezidentam Kasimam Žomartam Tokajevam pieder visa vara. Viņš ir Drošības padomes priekšsēdētājs. Drīzumā prezidents tiks ievēlēts par partijas "Nur-Otan" priekšsēdētāju. Tāpēc elitē nav konflikts vai šķelšanās. Baumas par šo tēmu ir pilnīgi bezjēdzīgas," sacīja Nazarbajevs.