foto: AFP/Scanpix
Kļūs kā sezonālā gripa? Geitss atklāj, ko 2022. gadā gaidīt no Covid-19
Pasaulē
2022. gada 14. janvāris, 19:52

Kļūs kā sezonālā gripa? Geitss atklāj, ko 2022. gadā gaidīt no Covid-19

Jauns.lv / LETA

Jaunais Covid-19 omikrona paveids strauji izplatās ASV un arī citur pasaulē, tomēr programmatūras izstrādes kompānijas "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss uzskata, ka inficēšanās gadījumu skaits kritīsies pēc jaunā varianta izplatīšanās viļņa, raksta CNBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Geitss pieļauj, ka pēc pašreizējās saslimstības krituma līdz 2022. gada beigām valstis var sagaidīt "ievārojami mazāku koronavīrusa gadījumu skaitu", šādu nostāju viņš pauda tiešsaistes sarunā ar Edinburgas universitātes Globālās sabiedrības veselības katedras vadītāju Deviju Šrīdhāru.

Pēc viņa vārdiem, tikko tas notiks, Covid-19 varēs "ārstēt kā sezonālo gripu". Geitss, kurš regulāri izsakās par cīņu ar koronavīrusu un sniedz personīgās prognozes, nav pirmais, kurš sagaida inficēšanās gadījumu skaita kritumu pasaulē tuvāko divu gadu laikā.

Vairāki eksperti paredz, ka mērķtiecīga omikrona izplatīšanās vairums cilvēkos iniciēs "dabīgās imunitātes" parādīšanos, kas nozīmēs Covid-19 pandēmijas epidemioloģiskās fāzes beigas un ievērojami mazāk smagu epidemioloģisko fāzi.

Pēc Geitsa domām, omikrons ļaus daudziem iegūt imunitāti "vismaz uz gadu". Tādā gadījumā, ja vienlaicīgi izdosies noturēt noteiktu imunitātes līmeni pret Covid-19, pateicoties pārciestajai saslimšanai vai vakcinācijai pret koronavīrusu, vīrusa cirkulācija palēlināsies pietiekami ilgi, lai pandēmija pārietu endēmiskajā fāzē.

Tomēr amerikāņu miljardieris brīdina, ka pēc endēmiskās fāzes sākuma "iespējams, mums kādu laiku nāksies katru gadu veikt vakcīnas pret Covid-19" - līdzīgi kā ar ikgadējo vakcīnu pret gripu. 

CNBC atgādina, ka nedēļas sākumā ASV paziņoja par 1,5 miljoniem Covid-19 inficēšanās gadījumu, kā arī par jaunu hospitalizācijas rekordu.

Galvenais prezidenta Džo Baidena medicīnas padomdevējs Entonijs Faučs prognozē, ka šī brīža omikrona vilnis ASV savu pīķi sasniegs janvāra beigās.

Tikmēr Geitss atzīmē, ka vissmagāk būs tiem, kuri joprojām nav vakcinējušies pret koronavīrusu. Tikmēr CNBC brīdina, ka "salīdzinoši optimistiskā Geitsa prognoze" var nepiepildīties, ja parādīsies jauns paveids.

Miljardieris gan uzskata, ka jauna Covid-19 paveida parādīšanas 2022. gadā ir maz iespējama. "Daudz lipīgāka paveida parādīšanās ir maz ticama, bet pandēmijas laikā mēs piedzīvojām daudz pārsteigumus," sacīja Geitss. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās