Pasaulē
2022. gada 14. janvāris, 13:13

Nīderlandes karalis atsakās no zelta karietes, kas daļai sabiedrības kalpo kā nepatīkams atgādinājums par sāpīgiem vēstures notikumiem

Jauns.lv

“Zelta kariete”, kas 1896. gadā tika īpaši uzbūvēta Nīderlandes karalienei Vilhelmīnai, savu apgleznojumu dēļ izraisījusi plašas diskusijas par verdzību, koloniālismu un vēsturi. Nu Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs paziņojis, ka pagaidām karaliskais transportlīdzeklis netiks izmantots.

1896. gadā Amsterdamas pilsēta nolēma uzdāvināt karalienei Vilhelmīnai ļoti īpašu dāvanu - karieti, kas pārklāta ar zeltu. Tās dizains paredzēja attēlot visu karalisti un tās materiālās bagātības, tostarp, ādu no Brabantes, spilveniem, kas pildīti ar liniem no Zēlandes.

foto: Ekrānuzņēmums
Gleznojumi uz karietes attēlo ainas no koloniālisma laikiem.

Izveidot “Zelta karietes” dizainu tika uzticēts slavenajam nīderlandiešu māksliniekam Nikolasam van der Vejam. Uz karietes sāniem attēloti baltādaini monarhi, kuru priekšā nabadzīgās drānās paklanās vergi no kolonizētajām valstīm un pasniedz viņiem dāvanas. 

Lai gan karietes radīšanas brīdī šāds mākslas darbs nevienam nebūtu licies šokējošs, mūsdienās tas daudziem kalpo kā atgādinājums par sāpīgiem vēstures notikumiem - verdzību un nācijām, kas tika pakļautas kolonizācijai.

“Kariete var tikt izmantota tikai tad, kad Nīderlande tam būs gatava. Un tā tas šobrid nav,” sacīja Nīderlandes karalis.  “Kamēr Nīderlandē dzīvo cilvēki, kas ikdienā izjūt diskrimināciju, pagātne turpinās mest ēnu uz mūsu laikiem."


“Mēs nevaram pārrakstīt vēsturi,” pauda Nīderlandes karalis. “Mēs varam kopīgi mēģināt to pieņemt. Tas attiecās arī uz koloniālajiem laikiem.”

Karaliskā kariete tradicionāli tiek izmantota, lai nogādātu Nīderlandes monarhu uz parlamenta atklāšanu vai citiem svarīgiem valsts pasākumiem, tomēr tā nav tikusi izmantota kopš 2015. gada.

2015. gadā karietei tika uzsākta piecu gadu ilga renovācija, kas izmaksāja 1,222 miljonus eiro. Patlaban tā izlikta apskatei izstādē par Nīderlandes koloniālo pagātni Amsterdamā, kur tā būs aplūkojama līdz 2022. gada 27. februārim.

Nīderlandes karaliskais pāris ar trim meitām

gallery icon
10

Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs un karaliene Maksima strādā no mājām

gallery icon
10