foto: ekrānuzņēmums no video
Skaistumkaraliene un 90. gadu krievu zināmākais slepkava: Grieķijā aiztur vīrieti, kuru tur aizdomās par abu nogalināšanu
Pasaulē
2022. gada 14. janvāris, 06:32

Skaistumkaraliene un 90. gadu krievu zināmākais slepkava: Grieķijā aiztur vīrieti, kuru tur aizdomās par abu nogalināšanu

Jauns.lv

Grieķijā aizturēts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par krievu slepkavas Aleksandra Soloņika un viņa draudzenes Svetlanas Kotovas nogalināšanu. Tas ir Gruzijā dzimušais 48 gadus vecais Joass Kārsliadis, kuram bija uzturēšanās atļauja Grieķijā. Viņš 10. janvārī aizturēts lidostā pēc atgriešanās no Kipras.

Aresta orderis saistībā ar Soloņika un Kotovas slepkavību viņam noteikts jau 2005. gadā. Tomēr viņa iespējamā loma šajā noziegumā pagaidām nav zināma.

Aleksandrs Soloņiks ir viens no zināmākajiem slepkavām Krievijā 1990. gados, vēsta "Meduza". Presē viņu dēvēja par "krievu slepkavu numur viens".

Soloņiks piedzima 1960. gadā Kurgānā. Viņa tēvs strādāja dzelzceļā, bet māte bija medicīnas darbiniece. Pēc skolas viņš iestājās celtniecības tehnikumā, bet pēc absolvēšanas devās armijā. Viņš dienēja Vācijā un pēc atgriešanās iekārtojās darbā milicijā.

Tomēr izveidot karjeru viņam neizdevās. Vīrieti apsūdzēja četrās izvarošanās. 1988. gadā viņam piesprieda astoņus gadus kolonijā. Viņš aizbēga tieši no tiesas zāles, izlecot pa otrā stāva logu.

Pēc pusotra mēneša Soloņiku aizturēja Tjumeņā, kur viņš centās atbrīvoties no atpazīšanas zīmēm – dzimumzīmes uz sejas un tetovējumiem. Soloņiks izcieta sodu Permā, bet 1990. gadā atkal aizbēga.

Tajā pašā gadā viņš pastrādāja pirmo pasūtījuma slepkavību, nošaujot Isimas organizētās noziedzības grupas līderi Nikolaju Pričiniču. Slepkavību pasūtīja viņa konkurenti no Kurgānas organizētās noziedzības grupas, ar kuru Soloņiks iepazinās vēl pirms tiesas. Viņi strādāja kopā kapos Kurgānā.

Soloņiks kļuva par Kurgānas organizētās noziedības grupējuma pasūtījuma slpekavu. Grupējuma līderi pārcēlās uz Maskavu.

Šis grupējums aktīvi piedalījās kriminālajos konfliktos, kas tajā laikā notika Krievijā un sadarbojās ar "Orekhovskaja" noziedzības grupējumu, kas bija spēcīga noziedzīga organizācija, kas bāzējās Maskavā un darbojās no 80. gadu beigām līdz 2000. gadu sākumam.

1993.-1994.gadā, kad "Orekhovskaja" karoja ar "Baumanskaja" grupējumu, Soloņiks nogalināja šīs bandas līderus – Valēriju Dlukaču ar iesauku Globuss un Vladislabu Vanneru ar iesauku Bobons. Slepkava bija pazīstams ar savām šaušanas prasmēm ar abām rokām.

1994. gadā Soloņiku aizturēja tirgū Maskavā. Tur viņš ieradās dienā, kad notika policijas reids. Vairāki cilvēki tika aizturēti dokumentu pārbaudei. Starp viņiem izrādījās Soloņiks. Kad viņu ieveda milicijas telpās, viņš izšāva.

Rezultātā nāvējošus ievainojumus guva trīs miliči un viens no tirgus apsargiem. Cieta arī Soloņiks, kuru aizturēja un nosūtīja uz ieslodzījuma vietu "Matrožu klusums", kur viņš atzinās daudzu slepkavību izdarīšanā.

1995. gadā Soloņiks kļuva par pirmo cilvēku, kurš aizbēga no  šīs ieslodzījuma vietas. Viņš ar alpīnistu trosi nolaidās no cietuma jumta. Bēgšanu organizēja viens no sargiem, kurš pēc vairākām ziņām tika piekukuļots, bet vēlāk ārzemēs nogalināts.

Pēc bēgšanas milicijai neizdevās atrast Soloņiku līdz 1997. gadam, kad kļuva zināms par viņa slepkavību Grieķijā. Soloņika līķi atrada ietītu plastikāta maisā Atēnu piepilsētā. Pēc kāda laika tika atrasts sadalīts viņas draudzenes Svetlanas līķis.

Viņa bija konkursa "Miss Krievija 1996" fināliste. Izmeklēšanā noskaidrojies, ka Soloņiku un Kotovu nožņaudza "Orekhovskaja" grupējuma locekļi. Tiek uzskatīts, ka slepkava saviem bijušajiem sabiedrotajiem kļuva neērts, bet viņa draudzene nogalināta kā lieciniece.

Par slepkavības organizatoriem nosaukti grupējuma līderi Sergejs Butorins un Andrejs Piļevs. Pirmais saņēma mūža ieslodzījumu, bet otrs – 22 gadus cietumā. Slepkavības izpildītājs, Soloņika draugs Aleksandrs Pustovalovs notiesāts uz 23 gadiem cietumā, bet diviem viņa līdzdalībniekiem piespriesti 9 un 15 gadi cietumā.

Soloņika kapavieta Atēnās tika atzīta par neapsaimniekotu un iznīcināta. "Kapu darbinieki izraka Soloņika mirstīgās atliekas un pārnesa uz speciālu bedri. Pēc tam kaulus aplēja ar sālsskābi," 2000. gadā rakstīja "Komersants".

Tēmas