Pasaulē
2022. gada 5. janvāris, 15:48

Situācija Kazahstānā strauji pasliktinās – aculiecinieki ziņo par sprādzieniem, barikādēm un ievainotajiem

Jauns.lv

Dažu stundu laikā būtiski mainījusies situācija Kazahstānā, kur šodien turpinās masveida protesti pret pastāvošo valdību un prezidentu Kasimu Žomartu Tokajevu. Valstī šodien ir ievērojami ierobežoti telefonsakari un interneta pieejamība, taču aculiecinieki ziņo par plašām sadursmēm ar spēka struktūrām un ievainotajiem.

Pēdējās stundās dažādi sociālajā tīklā “Telegram” funkcionējoši informācijas resursi publicējuši foto un video no Kazahstānas lielākās pilsētas Almati.

Gaisotne tur šobrīd atgādina Maidana pirmās sadursmju dienas – visapkārt lielā skaitā ar protestētājiem cīnās aizsargtērpos ekipēti likumsargi, tiek izmantotas trokšņa granātas un ūdens lielgabali, tālumā regulāri dzirdami dažāda veida neskaidras izcelsmes sprādzienu trokšņi.

Protesti, kas lika Kazahstānas valdībai piekāpties

Kazahstānas drošības struktūrām naktī uz trešdienu vairākos valsts reģionos izklīdinot masu protestu dalībniekus, aizturēti vairāk nekā 200 cilvēku, pavēstīja Iekšlietu ...

gallery icon

Kādā video uz brauktuves redzama apgāzusies un aizdegusies automašīna, bet pats videomateriāls aprakstīts šādi: “Viņiem [likumsargiem] atņemti ieroči, vairogi un steki. Viņu pilsētā vairs nav. Protestējošie ceļ barikādes.”

Tiesa gan pašlaik nav nepārprotama apstiprinājuma apgalvojumiem, ka spēka struktūras “ir aizbēgušas” no valsts lielākās pilsētas.

Kādā citā video, kā apgalvots tā aprakstā, tikmēr redzams, kā vairāki protesta dalībnieki ir atņēmuši ugunsdzēsējiem autocisternu un braukā ar to, tostarp atrodoties uz tās jumta:

Tikmēr Aktebē pie administrācijas ēkas nofilmēti ūdens lielgabala radītajā miglā un dūmos apjukumā skrejoši cilvēki.

Daži rokās nes citus, šķiet, ievainotos protestu dalībniekus:

Videomateriāla aprakstā apgalvots, ka pēc sprādzieniem [cik noprotams, likumsargu lietoto trokšņa granātu u.c. līdzekļu pielietošanas rezultātā] cietuši vairāki protestētāji.

Kazahstānā protestētāji trešdien ielauzās arī Almati pilsētas administrācijas ēkā un valsts prezidenta rezidencē, kas pēc tam aizdegušās.

Tokajevs: “Rīkošos maksimāli nežēlīgi”

Pagaidām nav arī apstiprinājusies informācija, ka Almati vairāki protestu dalībnieki ir uzbrukuši ieroču veikalam.

Saskaņā ar šiem apgalvojumiem, apsardze esot devusies prom no notikuma vietas, bet policiju neesot bijis iespējams sazvanīt.
Tikmēr pirms kāda laika sabiedrību, tostarp arī protestējošos, uzrunājis valsts prezidents Kasims Žomarts Tokajevs.

Viņa vēstījums, saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, saturējis draudus visiem nekārtību dalībniekiem.

“Rīkošos maksimāli nežēlīgi,” vēstīja valsts vadītāja citāts TV ekrānos, Tokajeva uzrunas laikā.

Prezidents arī apgalvojis, ka starp kārtību sargājošajiem ir cietušie un mirušie, kā arī to, ka protestējošie pa pilsētas ielām vedot izģērbtus karavīrus un pazemojot viņus, kā arī izlaupot veikalus.

Notiekošajā viņš vaino "finansiāli motivētus sazvērniekus".

Pilna Tokajeva uzruna tautai noskatāma šeit:

Kā zināms, Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs trešdien parakstījis rīkojumu par ārkārtējā stāvokļa izsludināšanu galvaspilsētā Nursultanā.

Ārkārtējais stāvoklis Nursultanā noteikts no trešdienas, plkst.16 līdz 19. janvāra plkst.0.00, teikts rīkojumā.

Iepriekš ārkārtējais stāvoklis tika izsludināts Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati un Manghistau apgabalā valsts rietumos.

2. janvārī Kazahstānas rietumos sākās protesti pret gāzes cenu kāpumu, un to dalībnieki arī pieprasīja, lai no politikas aiziet bijušais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs.

Kad protesti sāka pārņemt arī citus reģionus, policija pilsētās pastiprināja drošības pasākumus, un vairākos reģionos izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandantstunda.