foto: REUTERS/SCANPIX
"Mēs turpināsim nelegālo migrantu neielaišanas politiku," Lietuva nepildīs visus "Frontex" ieteikumus
"Kamēr šī mākslīgi izraisītā nelegālās migrācijas situācija norimsies, Lietuva nesaskata iespēju būtiski mainīt līdzšinējos atbildes pasākumus pie Baltkrievijas robežas," preses konferencē paziņojis viceministrs.
Pasaulē
2021. gada 28. decembris, 16:55

"Mēs turpināsim nelegālo migrantu neielaišanas politiku," Lietuva nepildīs visus "Frontex" ieteikumus

Jauns.lv / LETA

Lietuva nepildīs visus gaidāmos Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" Pamattiesību biroja ieteikumus par būtiskiem grozījumiem migrantu atraidīšanas politikā, jo tas valstij faktiski nozīmētu atvērtu robežu politiku, kas pašreizējā situācijā nav pieļaujama, paziņojis iekšlietu ministres Agnes Bilotaites vietnieks Arnolds Abramavičs.

Kā otrdien vēstīja ziņu portāls "Delfi.lt", "Frontex" Pamattiesību birojs, kas veicis migrantu situācijas monitoringu pie Lietuvas un Baltkrievijas robežām, plāno ieteikt Lietuvas robežsargiem nelikumīgi robežu šķērsojušos migrantus nevis raidīt atpakaļ uz Baltkrieviju, bet pašiem vest uz oficiālajiem robežkontroles punktiem, kur viņi tad varētu likumīgā kārtā pieprasīt patvērumu.

Norādīts, ka birojs izstrādājis Lietuvai adresētu ieteikumu projektu, balstoties uz pierādījumiem, ka Lietuvas robežsargi piekopj kolektīvas migrantu atstumšanas praksi, kas ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām un Eiropas cilvēktiesību konvenciju, bet reālu iespēju iesniegt patvēruma pieprasījumu oficiālajā robežkontroles punktā migrantiem patiesībā nav.

Birojs arī norādījis, ka Lietuvā nedarbojas neaizsargātu personu apzināšanas sistēma, un paudis īpašas bažas, ka atraidīto migrantu vidū varētu būt smagi slimi cilvēki, vecāki ar maziem bērniem, veci cilvēki, topošās māmiņas vai cilvēktirdzniecības upuri.

Kas 2021. gada jūlijā notiek uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība piektdien nolēmusi izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju.

gallery icon

Kā, reaģējot uz šo informāciju, paziņojusi Lietuvas Iekšlietu ministrija, nelegālās migrācijas krīze pie Baltkrievijas robežas nav izraisījusies dabiskā ceļā - to mākslīgi izraisījis Minskas režīms, izmantojot migrantus, lai sarīkotu hibrīduzbrukumu pret Eiropas Savienību.

Tā arī uzsvērusi, ka Lietuvu un tās īstenoto politiku atbalsta NATO un Eiropas Savienība (ES).

Abramavičs norādījis, ka Lietuva ievēros minētos ieteikumus tiktāl, cik tie nebūs pretrunā ar tās īstenoto migrantu atpakaļsūtīšanas politiku, kā arī ar valstī noteikto pastiprināto ārkārtējo stāvokli, paturot prātā hibrīduzbrukuma apstākļus.

"Tie nav pašas aģentūras, bet atsevišķas tās struktūrvienības ieteikumi. (..) Mēs kā dalībvalsts tos izvērtēsim. No otras puses, tās nav obligātas prasības ātri ieviest rīcības plānu, tie ir ieteikumi," preses konferencē paziņojis viceministrs.

"Kamēr šī mākslīgi izraisītā nelegālās migrācijas situācija norimsies, Lietuva nesaskata iespēju būtiski mainīt līdzšinējos atbildes pasākumus pie Baltkrievijas robežas. Mēs turpināsim nelegālo migrantu neielaišanas politiku vismaz līdz brīdim, kad [gar robežu] būs uzcelta fiziska barjera un visa valsts robeža tiks kontrolēta ar modernām videonovērošanas iekārtām," viņš piebildis.

Izvērtējot migrācijas krīzes risināšanas pieredzi, Iekšlietu ministrija pašlaik izstrādā konkrētus ieteikumus Šengenas Robežu kodeksa un Eiropas Migrācijas un patvēruma pakta grozījumiem, kas, kā pastāstījis viceministrs, attiecas uz nelegālo migrantu ātrāku izraidīšanu no valsts, patvēruma pieteikumu iesniegšanu un citiem jautājumiem.

Pēc Abramaviča teiktā, pašlaik saskaņā ar noteiktiem kritērijiem Lietuvā tiek ielaistas tikai neaizsargātas personas.

Viņš piebildis, ka Lietuva jau ņēmusi vērā ne vienu vien "Frontex" ieteikumu un aizrādījumu, cita starpā Lietuvā ielaistos migrantus pārcēlusi no robežsardzes iecirkņu teritorijas uz ārvalstnieku reģistrācijas centriem, kur viņi izmitināti labākos apstākļos, viņiem arī tiek sniegts vairāk informācijas.

Vienlaikus iekšlietu ministres vietnieks uzsvēris, ka Lietuva nevar ielaist valstī visus migrantu bērnus, lai gan no "Frontex" saņemti aizrādījumi arī šajā jautājumā.

"Visus uzņemt noteikti nevaram, jo tad mēs veicināsim milzīgu plūsmu, pavērsim atsevišķu ceļu nepilngadīgajiem, tādējādi veicinot gan ģimeņu, gan nepilngadīgo migrāciju," viņš skaidrojis.

Viceministra vērtējumā Lietuvai cīņā ar nelegālo migrāciju ir ES institūciju atbalsts, tādēļ "Frontex" biroja aizrādījumi tai nevarētu īpaši kaitēt. Tomēr viņš pieļāvis, ka gadījumā, ja Lietuva šos aizrādījumus pilnībā ignorētu, "Frontex" varētu apturēt savu misiju, kurā pašlaik darbojas 53 šīs aģentūras pārstāvji.

Taču pat tādā gadījumā Lietuva, viņaprāt, spētu aizsargāt savas robežas pati.

Lietuvā šogad aizturēti vairāk nekā 4200 migranti, kas nelegāli šķērsojuši Baltkrievijas robežu, bet kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 8000 reižu. Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Migrācijas krīzes dēļ Lietuvas pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu līdz janvāra vidum izsludināts pastiprināts ārkārtējais stāvoklis.