Pasaulē
2021. gada 20. decembris, 13:50

Fauči par omikrona paveida ārkārtējo izplatīšanās spēju: "Tas vienkārši plosās pa pasauli"

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Džo Baidena galvenais padomnieks veselības jautājumos Entonijs Fauči brīdinājis, ka gaidāma drūma ziema, jo koronavīrusa omikrona paveids visā pasaulē izraisa jaunus inficēšanās viļņus un līdz ar to arī jaunus ierobežojumus un bažas par slimnīcu pārslodzi.

"Viens, kas ir skaidrs, (..) ir omikrona paveida ārkārtējā izplatīšanās spēja," intervija telekanālam "NBC News" sacīja Fauči. "Tas vienkārši (..) plosās pa pasauli," teica prezidenta padomnieks, kurš ir arī ASV Nacionālā alerģiju un infekcijas slimību institūta direktors.

Kopš omikrona paveids novembrī tika atklāts Dienvidāfrikā, tas ir konstatēts vairākos desmitos valstu, daudzas no kurām reaģējušas ar jauniem ierobežojumiem ceļošanai un citiem pasākumiem.

foto: Ekrānuzņēmums
ASV prezidenta Džo Baidena galvenais padomnieks veselības jautājumos Entonijs Fauči .

Lai gan omikrona paveids, pēc pašreizējā vērtējuma, nav daudz bīstamāks par delta paveidu, kas pašlaik vēl ir dominējošais vīrusa variants, vakcīnas pret šo paveidu ir mazāk iedarbīgas un tas ir daudz lipīgāks.

Fauči arī brīdināja nebūt pārāk optimistiskiem saistībā ar ziņām, ka omikrona paveidam nav raksturīga smaga slimības gaita, norādot, ka Dienvidāfrikā, kur hospitalizēto pacientu skaits ar omikrona paveidu proporcionāli ir zemāks nekā ar delta paveidu, tā varētu būt tādēļ, ka daudziem cilvēkiem izveidojusies imunitāte no iepriekšējām inficēšanās reizēm.

Fauči prognozēja, ka, ja situācija tuvākajā nedēļā vai divās neuzlabosies, ASV slimnīcas būs ļoti noslogotas, īpaši apgabalos, kur ir zema vakcinācijas aptvere.

ASV senatori Elizabete Vorena un Korijs Bukers svētdien tviterī pavēstīja, ka ir saslimuši ar Covid-19, lai gan ir vakcinējušies un saņēmuši balstvakcīnu. Abi politiķi norādīja, ka viņiem ir mēreni Covid-19 simptomi.

Neviens no viņiem nenorādīja, vai inficējies ar omikrona variantu.

Fauči aicināja nevakcinētos amerikāņu doties sapotēties, bet vakcinētos - saņemt balstvakcīnu.

ASV vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu saņēmuši nedaudz vairāk par 70% iedzīvotāju, bet aptuveni 50 miljoni cilvēku, kas varētu vakcinēties, to nav izdarījuši un ir neaizsargāti pret Covid-19, sacīja Fauči.

"Ar omikrona paveidu (..) mūs gaida vairākas smagas nedēļas vai mēneši," viņš piebilda.

Omikrona paveids pašlaik veido aptuveni 3% no kopējā Covid-19 gadījumu skaita ASV, bet gaidāms, ka omikrona gadījumu skaits strauji pieaugs, līdzīgi kā citās valstīs.

ASV ir pandēmijas vissmagāk skartā valsts pēc kopējā mirušo skaita. ASV ar Covid-19 miruši vairāk nekā 800 000 cilvēku, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes publiskotie dati.