foto: AFP/Scanpix
Lielbritānija ziņo par pirmo nāves gadījumu pasaulē ar omikrona variantu
Londona, 2021. gada decembris.
Pasaulē
2021. gada 14. decembris, 15:16

Lielbritānija ziņo par pirmo nāves gadījumu pasaulē ar omikrona variantu

Jauns.lv

Lielbritānijā pēc saslimšanas ar Covid-19 jauno omikrona variantu ir miris vismaz viens cilvēks, pirmdien paziņoja premjerministrs Boriss Džonsons, ziņo "Reuters".

Džonsons nesniedza sīkākus paskaidrojumus par mirušās personas vecumu un to, vai šī persona bija vakcinēta. Vienlaikus viņš skaidroja, ka omikrona variants konkrētajai personai bija apstiprināts, atrodoties slimnīcā.

"Es domāju, ka pieņēmums, ka šī ir kaut kādā veidā maigāka vīrusa versija, ir jānoliek vienā pusē. No otras puses, ir jāatzīst milzīgs temps, kādā šis variants paātrinās visā populācijā," norādījis Lielbritānijas premjerministrs, aicinot visus saņemt balstvakcīnas.

Šis ir pirmais publiski apstiprinātais nāves gadījums visā pasaulē no jaunā omikrona varianta.

Veselības ministrs Sadžids Džavids sacīja, ka šis variants tagad veido 44% infekciju Londonā un tuvāko stundu laikā kļūs par dominējošo celmu galvaspilsētā. Tiek lēsts, ka ar jauno omikrona paveidu Lielbritānijā inficējas ap 200 000 cilvēkiem dienā.

Lielākajai daļai, kas inficējas ar jauno Covid-19 variantu, simptomi ir viegli. Visbiežāk: muskuļu sāpes, sauss klepus un izteikta nogurums. Vienlaikus novērots, ka jaunais paveids ir lipīgāks.

Latvijā patlaban ir reģistrēti 12 Covid-19 izraisošā vīrusa omikrona varianta gadījumi. Septiņi no tiem ir ievesti no ārzemēm - Zviedrijas, Norvēģijas, un Lielbritānijas. Aptaujas laikā simptomi bijuši deviņiem cilvēkiem, taču ne smagi.

Visi inficētie ir pilnībā vakcinēti, turklāt vienā gadījumā cilvēks jau bija veicis baltsvakcināciju. Kopumā identificētas 55 kontaktpersonas, kurām tiek nodrošināta stingra kontrole no Veselības inspekcijas puses.