foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix
"Ir nepatīkami par to runāt." Putins atklāj nezināmus faktus par savu dzīvi deviņdesmitajos
Pasaulē
2021. gada 13. decembris, 13:56

"Ir nepatīkami par to runāt." Putins atklāj nezināmus faktus par savu dzīvi deviņdesmitajos

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins kārtējo reizi izteicis nožēlu par Padomju Savienības sabrukumu 1991. gadā un atklāja, ka viņam nācies strādāt par taksometra šoferi, lai papildinātu savus ienākumus, vēsta "BBC News".

Ekonomiskās problēmas, ko izraisīja sabrukums, piespieda daudzus krievu meklēt jaunus veidus, kā pelnīt naudu. Putins Padomju Savienības sabrukumu nodēvēja par vēsturiskās Krievijas beigām. Šie izteikumi varētu uzjundīt spekulācijas par viņa nodomiem saistībā ar Ukrainu, kas ir bijusī padomju republika. 

Krievija ir izvietojusi vairāk nekā 90 000 karaspēka vienību uz tās robežas ar Ukrainu, un pastāv bažas, ka tiek plānots iebrukums.Putins iepriekš izteicies, ka Maskavai ir tiesības aizstāvēt savu drošību. 

Krievija noliedz, ka apdraudētu Ukrainu, un apgalvo, ka tā tikai reaģē uz Ukrainas un NATO draudīgo rīcību. Putins atteicās atklāt, vai gatavojas iebrukt Ukrainā, bet sacīja, ka vienkārši vērot, kā NATO pievirzās tuvāk Krievijai, būtu "noziedzīga bezdarbība".

Viņš uzsvēra, ka NATO paplašināšanās uz austrumiem Krievijai ir ļoti sensitīvs jautājums.

Putina izteikumi ir no dokumentālās filmas "Russia, Latest History" ("Krievija, jaunākā vēsture"), kas klajā nāca svētdien.

"Tā bija vēsturiskās Krievijas dezintegrācija zem Padomju Savienības vārda," sacīja Putins, piebilstot, ka Rietumos valdīja uzskats, ka Krievijas tālākā dezintegrācija ir tikai laika jautājums.

Ir labi zināms, ka Putins Padomju Savienības sabrukumu uzskata par traģēdiju, bet viņa izteikumi par personīgajām grūtībām tajā laikā ir kas jauns.

"Dažreiz man vajadzēja nopelnīt papildu naudu. Es domāju, papildu naudu ar automašīn, kā privātajam šoferim. Ir nepatīkami par to runāt, ja godīgi, bet diemžēl tā tas bija."

Tolaik taksometri Krievijā bija retums un daudzas privātpersonas piedāvāja izvadāt svešiniekus, lai "savilktu galus". Citi kā taksometru izmantoja darba transportlīdzekļus, piemēram, pat neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas.

Putins ir pazīstams kā bijušais valsts drošības dienesta aģents. 90. gadu sākumā viņš strādāja Sanktpēterburgas mēra Anatolija Sobčaka birojā.

Viņš apgalvo, ka pametis valsts drošības dienestu pēc 1991. gada augusta apvērsuma pret Padomju Savienības prezidentu Mihailu Gorbačevu, kas noveda pie PSRS sabrukuma.

"Kad es pirmo reizi kā students 1989. gadā ierados, bija tikai divi nerakstīti likumi: nesēdies automašīnā ar vairāk nekā vienu personu tajā un pirms dodies ceļā vienojies par cenu. Tad nebija pietiekami daudz oficiālu taksometru. Parasti lielākais risks bija aizvainot "mačo" vadītāju, apliekot drošības jostu," raksta Patriks Džeksons no "BBC News".