foto: AFP/Scanpix
Ķīna pārmet Baidenam un ASV demokrātiju nodēvē par "masu iznīcināšanas ieroci"
Ķīna apsūdz ASV prezidentu Džo Baidenu aukstā kara laika ideoloģisko atšķirību uzkurināšanā.
Pasaulē
2021. gada 11. decembris, 11:52

Ķīna pārmet Baidenam un ASV demokrātiju nodēvē par "masu iznīcināšanas ieroci"

Jauns.lv / LETA

Reaģējot uz ASV organizēto samitu par demokrātiju, Ķīna sestdien par "masu iznīcināšanas ieroci" nodēvēja ASV demokrātiju.

Ķīna - tāpat kā Krievija un Ungārija - uz divu dienu virtuālo samitu netika aicināta un reaģēja asi, apsūdzot ASV prezidentu Džo Baidenu aukstā kara laika ideoloģisko atšķirību uzkurināšanā.

"Demokrātija jau sen ir kļuvusi par "masu iznīcināšanas ieroci", kuru ASV izmanto, lai iejauktos citu valstu lietās," Ķīnas Ārlietu ministrija pauda tiešsaistes paziņojumā, apsūdzot ASV par "krāsaino revolūciju pamudināšanu" ārvalstīs.

Ministrija arī apgalvoja, ka samitu ASV organizēja, lai "noteiktu ideoloģisku aizspriedumu robežas, demokrātiju izmantotu kā instrumentu un ieroci", kā arī "izraisītu sašķeltību un konfrontāciju".

Ķīna solīja "apņēmīgi noraidīt un pretoties jebkāda veida pseidodemokrātijai".

Pirms samita Ķīna pastiprināti vērsās pret ASV demokrātiju kā korumpētu un neizdevušos sistēmu.

Pagājušajā nedēļā Ķīna publicēja ziņojumu, kurā reklamēja savu "visaptverošas tautas demokrātijas" versiju. Ar ziņojumu tā mēģināja nostiprināt likumību valdošajai Komunistiskajai partijai, kura kļuvusi arvien autoritārāka kopš Sji Dzjiņpina nākšanas pie varas.

Lai gan ASV regulāri noraida jauna aukstā kara sākšanu ar Ķīnu, saspīlējums starp abām pasaules lielākajām ekonomikām pēdējo gadu laikā ir pieaudzis dažādos jautājumos no tirdzniecības un tehnoloģiju sacensības līdz cilvēktiesībām, minoritāšu tiesībām Siņdzjanā un Taivānas tiesībām.

ASV Finanšu ministrija piektdien noteica sankcijas pret divām augsta ranga Ķīnas amatpersonām par cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanas reģionā, kā arī "melnajā sarakstā" iekļāva mākslīgā intelekta kompāniju "SenseTime", kura izstrādājusi uiguru minoritātes sejas atpazīšanas tehnoloģiju.

Uz Demokrātijas samitu ASV uzaicināja Taivānu, kuru Ķīna uzskata par savu teritoriju.

Samita vidū Ķīna guva diplomātisku uzvaru, kad Nikaragva paziņoja par diplomātisko attiecību pārraušanu ar Taivānu Ķīnas interesēs.

Nikaragvas lēmums diplomātiski novērsties no Taivānas, lai veidotu ciešākas attiecības ar Ķīnu nozīmē, ka salai atlikuši tikai 14 diplomātiskie sabiedrotie.

ASV Valsts departaments aicināja "visas valstis, kurās demokrātiskām institūcijām" ir vērtība, paplašināt attiecības ar Taivānu.