foto: Ukrainas drošības dienests (UDD)
FOTO: Ukrainas dienesti apturējuši milzīgas "botu fermas". To uzdevums - slavināt Kremli, kritizēt Ukrainu un Covid-19 vakcīnas
Telpās, kurās grupējumi darbojušies, konfiscēts liels skaits ierīču u.c. pierādījumu, kas ļauj secināt, ka šīs personas rīkojušās, saņemot uzdevumus no malas.
Pasaulē
2021. gada 3. decembris, 15:45

FOTO: Ukrainas dienesti apturējuši milzīgas "botu fermas". To uzdevums - slavināt Kremli, kritizēt Ukrainu un Covid-19 vakcīnas

Jauns.lv

Ukrainas drošības dienests (UDD) pēdējās dienās apturējis divas personu grupas, kuras uzturējušas jaudīgas tā dēvētās "botu fermas". Viltoto sociālo tīklu profilu uzdevums - zākāt Ukrainu, izplatīt "antivakseru" viedokļus par Covid-19 vakcīnām un attaisnot Kremļa agresīvo politiku.

Viena no uzietajām grupām strādājusi ar 6000 kontu spēcīgu "botu fermu", kas galvenokārt izplatīja pret Ukrainu vērstu saturu, kā arī viltus ziņas par vakcīnām.

Saskaņā ar izmeklētājiem, grupā bija iekļauti deviņi Kijevas iedzīvotāji, kuri izstrādāja un izmantoja specializētu programmatūru un aprīkojumu, kas ļāva viņiem vadīt lielu skaitu viltus sociālo tīklu kontu.

Ukrainas drošībnieki uziet milzīgas prokremliski noskaņotu "botu fermas"

Ukrainas drošības dienests (UDD) pēdējās dienās apturējis divas personu grupas, kuras uzturējušas jaudīgas tā dēvētās "botu fermas". Viltoto sociālo tīklu ...

gallery icon
6

Izmantotās tehnoloģijas automātiski veidoja arvien jaunus fiktīvus lietotājus, veidoja saturu radītajos kontos, vienlaicīgi ļāva vadīt ievērojamu skaitu "botu".

Saņēmuši "uzdevumus" no malas

Lai iegūtu mērķauditorijas uzticību, noziedznieki izplatīja ziņas no “verificētiem kontiem”, izmantojot Ukrainas pilsoņu viltotus dokumentus.

Viltotie dokumenti tika iesniegti "Facebook", lai apstiprinātu personas “autentiskumu”.

Šie konti tika izmantoti publikāciju un komentāru izplatīšanai pēc trešo personu pasūtījuma.

Galvenokārt saturs bija vērsts uz protesta akciju iniciēšanu, tostarp arī pret vakcināciju pret Covid-19.

Vēl viena "botu fermas" darbības joma bija krāpniecisku nodibinājumu reklamēšana, kas vilināja potenciālos upurus uz pikšķerēšanas vietnēm, kuras imitēja banku iestādes un tiešsaistes kazino.

Visu šo pasākumu mērķis bija izkrāpt naudu.

Turklāt likumpārkāpēji bija slepeni vienojušies ar krāpniecisku zvanu centru īpašniekiem.

Viņi regulāri apgādāja šos centrus ar jauniem potenciālajiem klientiem no savu lasītāju vidus un saņēma naudas atlīdzību par katru cietušo.

Rīkotāju izmantotajās darba telpās un dzīvesvietās notikušo kratīšanu laikā UDD konfiscēja: datorus un mobilās ierīces ar pierādījumiem par uzdevumu saņemšanu, vairāk nekā 500 viltotas Ukrainas pilsoņu personu apliecinošu dokumentu kopijas, aparatūru un programmatūru liela skaita kontu vienlaicīgai anonīmai administrēšanai, par nelikumīgiem pakalpojumiem saņemto maksājumu anonimizēšanai izmantotas kopumā vairāk nekā 100 bankas kartes.

Decembra sākumā Čerņivci pilsētas apkārtnē UDD atklāja vēl lielāku - 15 personu - grupējumu, kurš kopumā uzturēja 20 000 lielu "botu fermu".

Šī veidojuma uzdevumi bijuši līdzīgi - saņemot rīkojumus no malas, izvērst masīvu dezinformācijas kampaņu pret Covid-19 vakcīnām, Ukrainas iekšpolitiku un ārpolitiku, kā arī slavēt un attaisnot Krievijas rīcību pret Ukrainu.

Arī šī grupējuma izmantotajās darba telpās konfiscēts liels skaits aparatūras un citu pierādījumu.

Zelenskis brīdinājis par apvērsuma plānošanu

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirms nedēļas publiski apgalvoja, ka decembra sākumā (konkrēti 1. vai 2. decembrī) it kā gaidāms valsts apvērsuma mēģinājums.

Ukrainas parlamentu apsargā ievērojami spēki

Kijevas iedzīvotāji 1. decembrī fiksējuši neierasti lielu spēka struktūru koncentrēšanos Ukrainas parlamenta tuvumā. Valsts prezidentam Volodimiram Zelenskim tur bija paredzēts ...

gallery icon
7

Šīs ziņas nāk laikā, kad Krievija jau vairākus mēnešus pie Ukrainas robežām koncentrē lielu daļu savu bruņoto spēku.

Ukrainas un NATO valstu aplēses liecina, ka runa ir par karavīru skaitu ap 100 000. Ukrainas militārais izlūkdienests sagaida kaujas jau janvārī vai februārī.

Krievijas sociālo tīklu lietotāji pēdējā mēneša laikā publicējuši visai daudz video ar militārās tehnikas pārvietošanu pa ceļiem un sliedēm netālu no Ukrainas – pie Rostovas, Voroņežas, Kurskas, Brjanskas.

Tiek vesta dažāda tehnika – sākot ar tankiem, beidzot ar “Iskander” raķešu sistēmām.

Ļoti trauksmi ceļoši šajā laikā ir bijuši ASV valdības pārstāvji, kā arī NATO, ziņojot par stiprām aizdomām par iespējamu Krievijas militāru agresiju pret Ukrainu, kā arī brīdinot par šādas rīcības sekām.

Krievija ir noraidījusi šīs bažas un uzsvērusi, ka tai esot tiesības brīvi pārvietot savus karavīrus savā teritorijā.

Tikmēr Krievija šodien sākusi tradicionālās ziemas militārās mācības reģionā, kas robežojas ar Ukrainu, un poligonos tur izvietoti 10 000 karavīru.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka mācības notiks arī Ukrainai piederošajā Krimā, ko Krievija okupēja 2014. gadā un reģionā, kas robežojas ar Donbasu.

Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka mācības, kurās piedalīsies motorizētās kājnieku vienības, notiks vairāk nekā 30 poligonos vismaz sešos dažādos reģionos.