foto: Ekrānuzņēmums
"Islāma valsts" kaujiniekam par genocīdu pret jezīdu minoritāti Vācijā piespriež mūža ieslodzījumu
Tiesas process tika apturēts, kad sprieduma nolasīšanas laikā apsūdzētais zaudēja samaņu.
Pasaulē
2021. gada 30. novembris, 14:59

"Islāma valsts" kaujiniekam par genocīdu pret jezīdu minoritāti Vācijā piespriež mūža ieslodzījumu

Jauns.lv / LETA

Tiesa Frankfurtē otrdien piesprieda mūža ieslodzījumu Irākas pilsonim, kurš pievienojās džihādistu grupējuma "Islāma valsts" genocīdā pret jezīdu minoritāti.

Tiesnesis Kristofs Kollers paziņoja, ka tā ir pirmā reize pasaulē, kad "Islāma valsts" terorists tiek notiesāts par noziegumiem pret jezīdu minoritāti.

29 gadus veco Tahu al Džumailli tiesa atzina par vainīgu genocīdā, noziegumos pret cilvēci, kas izraisījuši nāvi, kara noziegumos un kara noziegumu atbalstīšanā, kā arī miesas bojājumu izdarīšanā, kuru rezultātā iestājusies nāve. Noziegumus viņš pastrādājis kopš 2013.gadā pievienojās "Islāma valstij".

Viņa apsūdzības saistītas ar to, ka viņš ļāvis slāpēs nomirt piecus gadus vecai jezīdu meitenei, kuru viņš Fallūdžā, Irākas ziemeļos, turējis verdzībā.

Tiesas process tika apturēts, kad sprieduma nolasīšanas laikā apsūdzētais zaudēja samaņu.

Viņam arī jāmaksā 50 000 eiro kompensācija meitenes mātei, kuru kopā ar meitu viņš paverdzināja no 2015.gada jūlijam līdz septembrim.

Meitene nomira, kad viņš par sodu piesēja viņu pie loga restēm, ļaujot viņai 50 grādu svelmē mocīties slāpēs.

Oktobrī tiesa Minhenē piesprieda desmit gadu cietumsodu al Džumailli bijušajai sievai Vācijas pilsonei Dženiferai Venišai, kura tika atzīta par vainīgu "divos noziegumos pret cilvēci paverdzināšanas veidā", kā arī par līdzdalību meitenes nogalināšanā, nesniedzot šim bērnam palīdzību.

Veniša bija lieciniece bijušā vīra, ar kuru laulība bija noslēgta pēc islāma likumiem, prāvā, kur viņa bijušo vīru raksturoja kā vardarbīgu.

Kā lieciniece abās prāvās runāja mirušās meitenes māte, kura arī stāstīja, kā "Islāma valsts" kaujinieki viņu vairākkārt izvarojuši 2014.gada augustā pēc iebrukuma viņas ciematā Irākas ziemeļrietumos.

Jezīdu meitenes māti tiesā pārstāvēja juristu komanda, kurā ir arī Londonā bāzētā cilvēktiesību advokāte Amala Klūnija.

Apsūdzētais nekomentēja apsūdzības.

Kurdu valodā runājošā jezīdu minoritāte ir cēlusies Irākas ziemeļos. "Islāma valsts" kaujinieki gadiem ir vajājuši minoritātes pārstāvjus, nogalinot simtiem vīriešu, izvarojot sievietes un piespiežot bērnus kļūt par kaujiniekiem.

Vācijā ir liela jezīdu kopiena, un tā ir viena no retajām valstīm, kas sākusi tiesvedību par tamlīdzīgiem noziegumiem.

Tiesas Vācijā jau nolasījušas notiesājošus spriedumus piecām sievietēm apsūdzībās par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar jezīdiem, kas pastrādāti "Islāma valsts" kontrolētās teritorijās.

Tāpat vairākiem Vācijas un ārvalstu pilsoņiem ir izvirzītas apsūdzības par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci ārvalstīs, izmantojot universālās jurisdikcijas principu, kas ļauj tiesāt par noziegumiem pat tad, ja tie notikuši citas valsts teritorijā.