foto: AP/Scanpix
Omikrona paveids nav iemesls panikai, norāda Baidens
Jaunais paveids "ir iemesls bažām, tas nav iemesls panikai", sacīja Baidens.
Pasaulē
2021. gada 29. novembris, 23:06

Omikrona paveids nav iemesls panikai, norāda Baidens

Jauns.lv / LETA

Amerikāņiem nav jākrīt panikā nule identificētā koronavīrusa omikrona paveida dēļ, pirmdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, norādot, ka šobrīd neprognozē jaunus "lokdaunus" vai ierobežojumus ceļošanai.

Jaunais paveids "ir iemesls bažām, tas nav iemesls panikai", sacīja Baidens.

ASV atrodas labās pozīcijās, lai kontrolētu omikrona paveida izplatību, neķeroties pie "lokdaunu" ieviešanas vai jauniem ceļošanas ierobežojumiem līdzās tiem, kas jau noteikti astoņām Āfrikas dienvidu valstīm, uzsvēra prezidents.

"Mums šodien ir vairāk instrumentu, lai cīnītos ar šo paveidu nekā jebkad agrāk," viņš sacīja.

Vecākais medicīnas padomnieks Entonijs Fauči prognozē, ka pašreizējās vakcīnas darbosies arī pret jauno paveidu, balstvakcīnām pastiprinot aizsardzību, viņš piebilda.

"Mēs pret šo paveidu cīnīsimies ar zinātniskiem un kompetentiem soļiem un tempu, nevis haosu un sajukumu," Baltajā namā sacīja Baidens, viņam līdzās esot Fauči un viceprezidentei Kamalai Harisai.

Baidens solīja "detalizētu stratēģiju" šīs ziemas cīņai ar Covid-19, tomēr signalizēja, ka amerikāņi netiks pakļauti smagiem ierobežojumiem.

"Nevis ar slēgšanām un "lokdauniem", bet vēl plašāku vakcināciju, balstvakcināciju, testiem un vairāk," sacīja Baidens, norādot, ka nesaredz nepieciešamību noteikt obligātas vakcinācijas vai testēšanas prasības iekšzemes lidojumiem.

ASV, Kanāda un Eiropas Savienība noteikušas būtiskus ierobežojumus ieceļošanai no vairākām Āfrikas dienvidu valstīm.

Kā ziņots, Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien pavēstīja, ka konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits kopš mēneša sākuma ir desmitkāršojies, pieaugot no 106 līdz apmēram 1200.

Reaģējot uz šo ziņu, daudzas valstis, arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ir apturējušas lidojumus no Āfrikas dienvidvalstīm.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

"Es nesagaidu, ka būs vēl citi ceļošanas aizliegumi," norādīja Baidens.

"Izplatīšanās pakāpe ietekmēs to, būs vai nebūs vajadzība pēc kādiem ceļošanas ierobežojumiem," viņš sacīja.