foto: ekrānuzņēmums no video
Holivudas zvaigzne Hidlstons "apsola" precēt igauņu filoloģi, kura paliek bez graša kabatā
Igaunieti Tīlu no Tori mazpilsētas krāpnieki, piesolot Holivudas zvaigznes mīļotās sievietes statusu, atstāja bez graša kabatā.
Pasaulē
2021. gada 24. novembris, 05:55

Holivudas zvaigzne Hidlstons "apsola" precēt igauņu filoloģi, kura paliek bez graša kabatā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Interneta kibernoziedznieki pliku un nabagu padarījuši 46 gadus veco filoloģi Tīlu no Igaunijas mazpilsētas Tori, apsolot viņai precības ar sapņu vīrieti – par viņu sešus gadus jaunāko Holivudas zvaigzni, britu aktieri Tomu Hidlstonu. Rezultātā nabaga sieviete pārdeva visus savus īpašumus un palika uz ielas ar diviem čemodāniem rokās, gaidot limuzīnu, kas viņu aizvedīs uz Hidlstona personīgo lidmašīnu Pērnavas lidostā.

Igaunijas telekanāla „Kanal2” raidījums "Kuuuurija" vēsta par nenotikušajām „gadsimta kāzām” un apkrāpto igaunieti, kura tā vietā, lai iestūrētu laulības ostā, nu pārvākusies uz sava tēva vienistabas dzīvoklīti. Jāteic, ka cilvēku vientiesība un kāre apprecēties ar pasaules slavenību ir apbrīnojama. Pie tam Tīle nav nekāda sapņaina tīne vai prātu izkūkojusi madāma – viņa ir tulkotāja no vācu uz igauņu valodu, kas jau iztulkojusi ap pārdesmit grāmatu. „Kuuuurija” („Mēness pētnieks”) raidījuma saturu atstāta igauņu portāls postimees.ee.

Tīla internetā – viltotā Toma Hidlstona „Facebook” profilā – it kā iepazinās ar slaveno Holivudas zvaigzni, kurš viņu pēc kāda laika uzaicināja apprecēties. Tikai ar laiku Tīla saprata, ka viņa ir aptīta ap pirkstu, kļuvusi par krāpniecības upuri un nekādas kāzas ar sapņu vīrieti nespīd. Pie tam viņa visus savus ietaupījumus bija pārskaitījusi uz kibernoziedznieku izveidoto „laulību fondu”. 

Viltus saziņa ar sapņu vīrieti

Tīla fanoja par Hidlstonu, kurš spēlējis vairākos Holivudas grāvējos un seriālos, tādēļ arī sāka sekot viņa „Facebook” kontam, kurš patiesība bija krāpnieku izveidots, bet visnotaļ filigrāni – to varēja identificēt kā paša aktiera privāto „Facebook” kontu.

Kādā brīdī Tīla nolēma uzrakstīt savam elkam, un, kā par brīnumu, viņš „atbildēja” – tika saņemta atbilde uz atstāto komentāru „Facebook” lapā. Nabaga sievietei radās iespaids, ka ziņu viņai personīgi uzrakstījis Toms Hidlstons.

foto: Vida Press
Kāds, uzdodoties par Holivudas zvaigzni Tomu Hidlstonu (priekšplānā filmā „Kongs: Galvaskausa sala”), apsolīja precēt igauņu filoloģi, kura, cerot uz laulībām ar sapņu vīrieti, izpārdeva visu savu īpašumu, bet naudu pārskatīja kibernoziedzniekiem..

Vārds pa vārdam un viņa sāka mīlīgi sarakstīties ar „viltus Tomu”. Kādā brīdī sarakste izvērtās visnotaļ privāta: aiz Hidlstona maskas aizslēpies krāpnieks viņu sāka iztaujāt par privāto dzīvi. Uzzinājis, ka Tīla nav precēta, jau sākās intīmākas vēstules „Google” platformā, uz kuru viņi pārcēlās no „Facebook” kontiem, jo, lūk, Hidlstons ir slavenība un viņš nevar atļauties intīmi sarunāties publiskā sociālo tīklu kontā.

Beidzot arī tika sarunāta videosaziņa. Tikai gan skaņa, gan attēls „raustījās”, jo „viltus Toms” izmantoja „deepfake” programmu, tas ir – saziņa bija sliktā kvalitātē, lai sarunbiedrs otrā galā īsti nevarētu nojaust, ka sarunbiedrs ir cita persona, nevis tā, par kuru uzdodas. Tīlu nemulsināja fakts, ka interneta sakari starp Angliju un Igauniju varēja būt tik slikti un lēni, viņa arī neko nebija dzirdējusi par „deepfake” programmu. Pēc šīs videosaziņas viņai radās simtprocentīga pārliecība, ka ir sazinājusies reizē gan ar savu elku, gan sapņu vīrieti, ar kuru grib pavadīt savu atlikušo mūžu.

Cerību krahs

Pēc šīs viltus saziņas „viltus Toms” izteica bildinājumu Tīlai, kura, protams, bez šaubīšanās teica jāvārdu. Tad krāpnieks aicināja Tīlu sazināties ar savu advokātu, kurš nokārtošot visas laulību formalitātes.

Viens no nosacījumiem bija, ka Tīlai ik nedēļu jāpārskaita 250-500 ASV dolāru (222-444 eiro) Hidlstona izveidotajam „laulību fondam”, lai pārliecinātos, ka Tīlas nodomi apprecēties tik tiešām ir nopietni, un viņa nevēlas Hidlstonu apvest ap stūri jeb izmantot viņa finanses ļaunprātīgi. Tādu pašu summu kontā ieskaitīs arī Holivudas zvaigzne, un Tīla savu naudu saņems atpakaļ uzreiz pēc kāzām. Patiesība izrādījās kardināli pretēja...

Igaunijas „Kanal2” raidījums „Kuuuurija” par it kā Holivudas zvaigznes apkrāpto filoloģi no Tori mazpilsētas:

Tā nu Tīla, kā bija norunāts, vairākus mēnešus cītīgi pārskaitīja naudu un gaidīja 15. oktobri, kad viņai no pelnrušķītes būtu jāpārvēršas par sapņu vīrieša līgavu. Tika apsolīts, ka tieši oktobra vidū Pērnavas lidostā piezemēsies Hidlstona personīgā lidmašīna, uz kuru ar limuzīnu aizvedīs Tīlu un nogādās tieši laulību ostā.

Sieviete jau bija pārdevusi visu savu īpašumu – gan dzīvokli, gan no mātes mantoto dārziņu – un ar visu iedzīvi, kas satilpa divos čemodānos, ielas malā gaidīja sava sapņu vīrieša limuzīnu. Nācās gaidīt ilgi...

Tīla tā arī nesagaidīja sava sapņu vīrieša auto un ar saviem diviem čemodāniem pārvācās dzīvot pie tēva nelielā vienistabas dzīvoklītī. Nu viņa arī vairs nevar sazināties ne ar īsto, ne viltus Hidlstonu, jo krāpnieki savus viltus kontus ir likvidējuši gan „Facebook”, gan „Google”. Savukārt Igaunijas policija viņai paziņojusi, ka „laulību fondā” ieskaitīto naudu vairs praktiski nav nekādu iespēju atgūt.

Liela kalibra psiholoģiskie triki

Igaunijas kiberdrošības eksperts Klaids Megi raidījumam „Kuuuurija” saka, ka cilvēki ir ļoti pakļāvīgi psiholoģiskām ietekmēm, īpaši, ja uzbrucēji „nospiež” pareizās pogas.

„Krāpnieki ir ārkārtīgi izveicīgi, un viņu psiholoģiskie triki, lai mūs apmānītu, ir pavisam cita kalibra – ļoti ietekmīgi. Šo piemēru (Tīlas gadījums) publiskošana patiesībā ir ļoti liels plus, jo cilvēki, kas kļuvuši par viņu upuriem, par to kaunas un nevienam par to nestāsta. Mēs par to neko nedzirdam, un tad šķiet, ka problēmu nav. Tāpēc ir labi, ka šādi stāsti parādās, un cilvēki uzdrošinās par to stāstīt. Cerams, ka tas palīdzēs citiem neiekrist krāpnieku nagos.”

Savukārt pati Holivudas zvaigzne - Tomass Viljams „Toms” Hidlstons par Igaunijas mazpilsētā notikušo drāmu neko nenojauš.

Angļu aktieris Toms Hidlstons ir dzimis 1981. gada 9. februārī un kļuva pazīstams 2011. gadā ar Loki lomu filmā „Tors”. Pēc tam viņa nozīmīgākās lomas bija: kapteinis Nikolss Stīvena Spīlberga Pirmā pasaules kara drāmā „Kara zirgs”, lomas britu drāmā „Zilā jūras dzelme”, Frānsisa Skota Ficdžeralda loma Vudija Allena filmā „Pusnakts Parīzē”, lomas filmās „Atriebēji”, „Tors: Tumsas karaļvalsts”, „Tors: Ragnarjoks”, „Atriebēji: Bezgalības karš” un citās. 2017. gadā viņš saņēma Zelta globusa balvu „Labākais aktiera tēlojums televīzijas miniseriālā vai TV filmā” par lomu televīzijas seriālā „Nakts vadītājs”.

Toms Hidlstons par filmu „Kongs: Galvaskausa sala”: