foto: Twitter / @SharonAddison7
Mātes uzvara: no psihiatriskās slimnīcas Anglijā izlaists viņas dēls, kurš tur atradās kopš 2006. gada
Raiens Klārks bērnībā
Pasaulē
2021. gada 10. novembris, 13:53

Mātes uzvara: no psihiatriskās slimnīcas Anglijā izlaists viņas dēls, kurš tur atradās kopš 2006. gada

Jauns.lv

Anglijā no kādas psihiatriskās slimnīcas beidzot atbrīvots vīrietis ar autismu, kurš tur bija pavadījis teju pusi mūža - 15 gadus. Vīrietis izkļuvis no slimnīcas, pateicoties savas mātes neatlaidībai, raksta BBC.

32 gadus vecais Raiens Klārks atradās slimnīcā kopš 2006. gada. Viņa māte Šārona no Donkasteras Anglijā ar nepacietību gaidīja dēlu, atgriežamies mājās pēc 15 gadiem. Viņa stāsta, ka Raiens turpmāk dzīvos netālu no viņas, pats savā mājoklī, kur viņam palīdzēs aprūpētāji.

Nacionālā Autisma biedrība (NAS) jūlijā vērsa uzmanību, ka Anglijā garīgās veselības nodaļās ievietoto autistu skaits ir "nacionāla skandāla" vērts.

Raiens Klārks sākotnēji tika ievietots slimnīcā, jo pastāvēja bažas, ka viņš var nodarīt sev pāri. Viņam diagnosticēta šizofrēnija, bet, kad viņam bija 28 gadi, viņa veselības stāvoklis pārskatīts, konstatējot autismu.

Līdz pat šīs nedēļas pirmdienai Klārks pēdējos piecus gadus bija pavadījis tiesu psihiatrijas nodaļā, kur aprūpē arī pacientus ar kriminālsodāmību. Pērn Raiena māte Šārona norādīja, ka viņas dēlam slimnīcā kļūst arvien sliktāk, un viņam netiek sniegta pienācīga aprūpe.

Raiena māte norāda, ka pēdējo 15 gadu laikā ir "cīnījusies par savu dēlu ar zobiem un nagiem", piesaistot arī advokātu. "Viņš ir autists, un viņš bieži atkārto frāzes, bet es uzskatu, ka tas vienkārši bija viņa aizsargmehānisms, atrodoties slimnīcā. Es domāju, ka tagad tas beigsies. Šī problēma paliks retāka, līdz izgaisīs pavisam. 

foto: Ekrānuzņēmums no "Sky News"
Šārona Klārka

Viņam būs arī sliktās dienas, bet to kļūs arvien mazāk," pārliecināta ir sieviete, kurai pievienojas arī viņas vīrs, sakot, ka Raiens šobrīd ir ārkārtīgi laimīgs, zinot, ka varēs dzīvot "normālu dzīvi".

Autisms ir dažādu pakāpju psihiski traucējumi, kam raksturīga nespēja adekvāti komunicēt, sociāli mijiedarboties un elastīgi domāt. Autisms cilvēku var ietekmēt dažādos veidos.

Kā norāda BBC, Anglijā autisma pacienti var tikt ievietoti psihiatriskajā slimnīcā aprūpētāju trūkuma dēļ, pēc ģimenes lūguma vai arī tad, ja pacientam ir smagas garīgās veselības problēmas.

Valsts veselības aprūpes dienesta dati liecina, ka no 2015. līdz 2021. gadam slimnīcās mītošo autisma pacientu skaits ir pieaudzis no 1105 līdz 1215.