foto: REUTERS/SCANPIX
Saakašvili ievietots cietuma slimnīcā
Pasaulē
2021. gada 8. novembris, 22:35

Saakašvili ievietots cietuma slimnīcā

Jauns.lv / LETA

Gruzijā cietumā ieslodzītais eksprezidents Mihails Saakašvili, kas jau vairākas nedēļas turpina badastreiku, pirmdien pārvests uz cietuma slimnīcu, pavēstīja amatpersonas.

"Lai novērstu Mihaila Saakašvili veselības pasliktināšanos un ņemot vērā palielinājušos risku drošībai, viņš pārvests no cietuma Nr.12 uz ieslodzīto medicīnas iestādi Nr.18," teikts ieslodzījuma vietu pārvaldes paziņojumā.

Saakašvili ir "paaugstināts sistemātisku sarežģījumu risks, un viņu steidzami nepieciešams ārstēt moderni aprīkotā slimnīcā", norādīja ārsti, kas pirmdien izvērtēja eksprezidenta veselības stāvokli.

Cietuma slimnīca neatbilst ārstu noteiktajiem kritērijiem, norādīja ombudsmene Nino Lomdžarija.

Saakašvili badastreiku turpina 39 dienas.

Premjerministrs Iraklijs Garibašvili, izsakoties par Saakašvili badastreiku, norādījis, ka eksprezidentam "ir tiesības izdarīt pašnāvību", ar to vēl vairāk pastiprinot Saakašvili atbalstītāju sašutumu.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un līdz pēdējam laikam vadīja Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Saakašvili atkal ieradās Gruzijā 1.oktobrī pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā.

Tajā pat dienā viņš tika aizturēts un šobrīd atrodas Rustavi pilsētas cietumā.

2018.gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām, un pēc aizturēšanas pieteicis badastreiku.

Tagad Saakašvili apsūdzēts arī par nelegālu robežas šķērsošanu.