foto: AFP/Scanpix
Hondurasā par slepkavībām un narkotiku tirdzniecību aizturēts prezidenta kandidāts
Nauda par nelikumīgajām operācijām esot nogādāta Santosa Rodrigesa sievai un sievasmātei, kuras arī ir aizturētas.
Pasaulē
2021. gada 5. novembris, 07:34

Hondurasā par slepkavībām un narkotiku tirdzniecību aizturēts prezidenta kandidāts

Jauns.lv / LETA

Hondurasas varas iestādes ceturtdien aizturēja prezidenta vēlēšanu kandidātu Santosu Rodrigesu par apsūdzībām naudas atmazgāšanā, kas saistīta ar narkotiku tirdzniecību un slepkavībām.

Viņa aizturēšana notikusi nepilnu mēnesi pirms prezidenta vēlēšanām, kurās visiem galvenajiem kandidātiem draud apsūdzības korupcijā vai narkotiku tirdzniecībā.

Pašreizējais prezidents Huans Orlando Ernandess pats ir bijis apsūdzēts narkotiku tirdzniecībā, bet viņa brālim Tonijam Ernandesam martā Ņujorkā tika piespriests mūža ieslodzījums par tādu pašu noziegumu.

Ernandess, kurš jau bijis prezidenta amatā divus termiņus, vairs nevar kandidēt šajās vēlēšanās. Viņš uzstāj, ka apsūdzības viņam un brālim ir nepatiesas, un ka tās esot atriebība no narkobaronu puses, kurus viņa valdība palīdzēja izdot ASV.

Atvaļinātais armijas kapteinis Rodrigess nebija starp 28.novembrī gaidāmo vēlēšanu favorītiem.

Sabiedrisko lietu ministrija informēja, ka viņš izsludināts meklēšanā par naudas atmazgāšanu.

Aizsargāts liecinieks arī apgalvoja, ka gadījumos, kad Rodrigess armijas operāciju īstenošanas laikā atradis naudu vai narkotikas, viņš "tās deklarēja nepilnīgi, paturot daļu no konfiscētā, un konfiscētie ieroči tika nogādāti noziedzīgam grupējumam".

"Saskaņā ar liecinieku teikto viņš arī iesaistīts daudzu cilvēku nāvē, starp kuriem bija informators" ASV Narkotiku apkarošanas aģentūrai (DEA), paziņoja Sabiedrisko lietu ministrija.

Rodrigess pēdējos mēnešos apgalvojis, ka viņš esot viens no tiem, kas apsūdzējuši prezidenta brāli narkotiku tirdzniecībā. Viņš sacīja, ka aizturēšana ir "prezidenta atriebība, jo viņa brālis ir ieslodzīts cietumā ASV".

Prokuratūra paziņoja, ka Rodrigess tiek apsūdzēts arī par citām noziedzīgām organizācijām nozagtu narkotiku piegādes organizēšanu, un piebilda, ka nauda par nelikumīgajām operācijām esot nogādāta viņa sievai un sievasmātei, kas abas ir aizturētas.

Analizējot aizturēto bankas kontus, ir konstatēta aktivitāte, kas "neatbilst" viņu deklarētajiem ienākumiem, paziņoja Sabiedrisko lietu ministrija.

Rodrigesa kampaņas menedžeris un viceprezidenta kandidāts Israels Selaja pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, ka "šī vajāšana nav jauna", un piebilda, ka "tiek vajāta demokrātija".

Par prezidenta vēlēšanu favorītiem tiek uzskatīts galvaspilsētas Tegusigalpas mērs Nasri Asfura no valdošās Nacionālās partijas un kreisā politiķe Siomara Kastro, kas ir eksprezidenta Manuela Selajas sieva.