foto: AP/Scanpix
Igaunijā populisti pēc antivakseru mītiņa zaudē biedrus
EKRE priekšsēdētājs, bijušais Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme.
Pasaulē
2021. gada 30. oktobris, 04:42

Igaunijā populisti pēc antivakseru mītiņa zaudē biedrus

Kas Jauns Avīze

Pēc pretvakcinācijas demonstrācijas Tallinā Konservatīvo tautas partiju (EKRE) pametuši 13 biedri, uzskatot tās tagadējo kursu par vērstu pret tautu un valsti.

Akciju pret obligātu vakcināciju rīkoja Ģimenes un tradīciju aizstāvības fonds, piedalījās arī EKRE priekšsēdētājs Martins Helme un citi partijas pārstāvji. Ap 5000 dalībnieku vidū daudzi bija ar EKRE un tās jauniešu organizācijas "Zilā atmoda" simboliku, bija redzami arī Latvijas un Lietuvas karogi.

Ja nav valdībā, tad kažoks otrādi

Nākamajā dienā par izstāšanos no EKRE pavēstīja advokāts Urmass Simons, kurš "Facebook" ierakstīja: “Pēdējais piliens bija vakardienas demonstrācija, kurā partijas priekšsēdētājs publiski aicina gāzt demokrātiski ievēlētu valdību. (..) Manuprāt, šeit ir nozieguma pazīmes par aicinājumiem uz pretvalstisku rīcību.”
Simons atgādina, ka laikā, kad EKRE atradās valdībā, spēkā bija stingri ierobežojumi, Sāremā pat bija pilnībā izolēta: “Tad es lepojos, ka esmu EKRE biedrs – biedrs valdošā partijā, kura spēj rīkoties ātri un izlēmīgi, ierobežojot vīrusu. Tagad viss ir otrādi: ierobežojumi ir nekonstitucionāli, neko nedrīkst darīt, nevakcinējieties, noliedziet vīrusu un tā tālāk. Smieklīgākais, ka visi EKRE valdes locekļi paši ir vakcinējušies, bet citus aicina nevakcinēties.”

Simons secina, ka EKRE ir mainījusi kursu un aicina uz tautas iznīcību, uz saslimšanu un nāvi no vīrusa. Viņš arī atgādina, ka kovida dēļ daudzi pacienti netiek slimnīcās uz plānveida palīdzību.

EKRE pametusi arī Tallinas domes deputāte Kaireta Remaka-Grasmane, kura partijā bijusi kopš pirmā kongresa, bet vairs nevarot palikt pasīva vērotāja pēc demonstrācijas, kas notika laikā, kad “ārsti un medmāsas ar pārcilvēcīgām pūlēm cīnās par cilvēku dzīvībām”.

Ar testu vairs nepietiek

Igaunijā pieaug saslimstība ar kovidu un no 25. oktobra ieviesti jauni ierobežojumi. Negatīvu testa rezultātu vairs nepielīdzina Covid-19 sertifikātam, lai apmeklētu kafejnīcas, teātri, kino, sporta zāles, jāuzrāda izziņa par vakcināciju vai pārslimošanu. Joprojām spēkā ir prasība par maskām.

Lai motivētu pašvaldības, par katriem nākamajiem desmit procentiem vakcinēto iedzīvotāju valdība tām nolēmusi piešķirt pa pieciem eiro, rēķinot uz vienu cilvēku.

Ģimenes ārstu prakses reorganizē darbu, sākot plašu vakcināciju pret Covid-19, tādēļ pacientiem nākas atcelt nebūtiskus apmeklējumus. Saskaņā ar veselības ministra rīkojumu vakcinē ne tikai tos, kuri pierakstīti pie konkrētā ārsta.