foto: AP/Scanpix
Soli pa solim: kas notika vesterna "Rust" filmēšanas laukumā operatores traģiskās nāves dienā
Pasaulē
2021. gada 27. oktobris, 12:09

Soli pa solim: kas notika vesterna "Rust" filmēšanas laukumā operatores traģiskās nāves dienā

Jauns.lv

Vesterna "Rust" filmēšanas grupa bija atgriezusies no pusdienu pārtraukuma un pat nenojauta, ka jau drīz ierastā darba diena pārvērtīsies ļaunākajā murgā, filmas producentam un aktierim Alekam Boldvinam nejauši nošaujot operatori Halinu Hačinsu.

Vienā mirklī Holivudas zvaigzne Aleks Boldvins un pārējie izmēģināja ainu koka baznīcā putekļainajā filmēšanas laukumā, kam bija jāatgādina 1880. gada Kanzasu. Jau nākamajā mirklī divi cilvēki atradās uz zemes un asiņoja. Apkārtējos pārņēma šoks un apjukums. 

CNN, pamatojoties uz izmeklēšanā iegūto informāciju un zvaniem, kas saņemti uz ārkārtas tālruni 911, sniedz aprakstu par to, kas notika liktenīgajā dienā.

Pēkšņi atskan šāviens

Pagājušajā ceturtdienā komanda sanāca kopā, lai turpinātu filmas "Rust" uzņemšanu rančo "Bonanza Creek Ranch" Santafē, Ņūmeksikā. Vesternā Boldvins atveido noziedznieku, kurš kopā ar savu 13 gadus veco mazdēlu bēg no varas iestādēm.

Rīti parasti sākās ar brokastīm pulksten 6.30, taču tajā dienā komanda bija novirzījusies no grafika. Tā kā nesen no darba, sūdzoties par atalgojumu un darba apstākļiem, bija aizgājuši seši cilvēki, filmas uzņemšanai tika piesaistīti jauni darbinieki.

Neskatoties uz kavēšanos, šķitis, ka viss norit gludi, Santafē apgabala šerifa vietniekiem apliecinājis režisors Džoels Souza. Boldvins un pārējie sāka izmēģināt ainas koka baznīcā, tad devās pusdienās un pēc tam atkal atgriezās filmēšanas laukumā.

foto: AP/Scanpix
Baznīca, kurā notika traģiskais negadījums

Boldvins, ģērbies "mežonīgo rietumu" stila drēbēs, nelielajā baznīcā bija kopā ar operatori Halinu Hačinsu, režisoru Džoelu Souzu un vēl dažiem uzņemšanas grupas locekļiem. Tikusi uzstādīta viena filmēšanas kamera, bet, tā kā viņi tikai mēģināja, nekas netika ne filmēts, ne ierakstīts.

Režisora asistents Deivids Halss no ratiem ārpus baznīcas paņēma pistoli un iesaucās "cold gun!", norādot, ka ierocis nav pielādēts. Pēc tam viņš ieroci pasniedza Boldvinam, kurš sēdēja uz baznīcas sola ar seju pret kameru un komandu.

Boldvinam bija jāizvelk ierocis no maciņa, kas atradās uz pretējās puses gurna. Angļu valodā šo paņēmienu sauc "cross draw". Ainā tika paredzēts, ka ierocis viņam jāpavērš pret kameru.

Pulkstens rādīja aptuveni 13.50. Souza izmeklētājiem pastāstīja, ka skatījies ainu caur kameru un blakus izvietotajiem monitoriem, līdz pēkšņi izdzirdējis kaut ko, "kas izklausījās pēc pātagas un pēc tam skaļa blīkšķa".

foto: VIA REUTERS
Bojā gājusī Halina Hačinsa

Hačinsa nokritusi uz muguras, satvērusi vēderu un teikusi, ka nejūt savas kājas. Souza, kas stāvēja viņai blakus, pamanīja asinis uz sava pleca.

Filmēšanas laukumā iestājās haoss.

911 piezvanījusi scenāriste

Filmēšanas grupa šoka stāvoklī sākusi izklīst. Uz vietas esošais mediķis centies apturēt asiņošanu, kamēr citi izmisīgi zvanījuši ārkārtas dienestiem.

911 sazvanījusi sieviete, kura iepazīstinājusi sevi kā scenāristi un pastāstījusi dispečeram, kas noticis.

"Divi cilvēki nejauši sašauti ar rekvizīta ieroci filmas uzņemšanas laikā," liecina CNN rīcībā esošais zvana transkripts. "Ir sašauts režisors un operatore."

Dispečers tālāk jautā, vai no pistoles izšauta īsta lode.

"Es nevaru jums to pateikt," sieviete teica. "Mums ir divi ievainotie no filmas, šāviena... Es sēdēju, mēs mēģinājām, un tas izšāva, un es izskrēju. Mēs visi izskrējām ārā."

Pēc tam zvanītāja sākusi skaisties uz zvana laikā neidentificētu personu par ieroču drošību filmēšanas laukumā.

Vesterna "Rust" traģiskā filmēšanas diena, kurā Boldvins nošāva operatori

gallery icon

Vēlāk uz tālruni 911 saņemts vēl viens zvans, šoreiz no vēl neidentificēta vīrieša. Dispečere viņam pateikusi, ka medicīniskā palīdzība jau ir ceļā, kā arī piedāvājusi sniegt norādījumus, kā apturēt asiņošanu.

Zvanītājs dispečerei pastāstīja, ka sašautajiem palīdzību filmēšanas laukumā sniedz mediķis. Fonā dzirdamas satrauktas balsis. 

Izmeklētāji konfiscējuši Boldvina drēbes

Neilgi pēc negadījuma notikuma vietā ieradusies policija.

42 gadus vecā Hačinsa ar medikopteru tika nogādāta aptuveni 90 kilometru attālā slimnīcā Albukerkē, kur atzīta par mirušu. 48 gadus vecais Souza guvis šautu brūci plecā un jau izrakstīts no slimnīcas.

foto: AP/Scanpix
Ziedi pie rančo "Bonanza Creek Film Ranch"

Satriektais Boldvins pārģērbies savās drēbēs un nodevis izmeklētājiem savu asinīm notraipīto filmēšanas tērpu. Viņš arī nodevis šaujamieroci ieroču pārzinim - personai, kas pārrauga šaujamieročus filmēšanas laukumā. Pēc tam ierocis nodots izmeklētājiem.

Izmeklētāji atraduši vēl citus iespējami bīstamus filmas rekvizītus - munīciju un rietumu stila ieroču siksnu.

Joprojām nav skaidrs, ar ko bijis pielādēts ierocis, no kura Boldvins izšāvis. Detektīvi noskaidrojuši, ka ieroču pārzine Hanna Gutjeresa uz ratiem uzlikusi trīs pistoles, pirms režisora ​​asistents Holss paķēra vienu no tām un nodeva Boldvinam. Filmas režisors Souza apstiprināja izmeklētājiem, ka arī viņš domājis, ka ierocis ir izlādēts un drošs.

Detektīvi pieprasījuši kratīšanas ordeni, lai izņemtu arī citus iespējamos pierādījumus, tostarp kameras, atmiņas kartes un datorus.

foto: REUTERS/SCANPIX
Filmu industrija sēro par zaudēto talantu

Filmu industrija tikmēr sēro par Hačinsu, kura tika uzskatīts par Holivudas uzlecošo talantu. Boldvins publiski paziņojis, ka viņa sirds pēc notikušā ir salauzta.

Rančo "Bonanza Creek Ranch", kas izmantota desmitiem Rietumu tematikas filmu un TV seriālu uzņemšanā, tagad pamests. Producentu komanda paziņoja, ka filmas "Rust" uzņemšana ir apturēta vismaz līdz izmeklēšanas pabeigšanai. 

Teju nedēļu pēc notikušā joprojām jautājumu ir vairāk nekā atbilžu.