Pasaulē
2021. gada 22. oktobris, 11:12

Pasaulē lielākais triceratopsa skelets pārdots par 6,65 miljoniem eiro

Jauns.lv

Pasaulē lielāko zināmo triceratopsa skeletu ceturtdien izsolē Parīzē par 6,6 miljoniem eiro iegādājies kāds privātais kolekcionārs, kurš vēlējies palikt anonīms, vēsta “Associated Press".

“Šis ir Eiropas rekords,” par gala cenu sacīja izsoles vadītājs Aleksandrs Gikello.

Tomēr cena nebija pat tuvu pasaules rekordam, kas tika uzstādīts pērnā gada oktobrī, kad par 67 miljonu gadu vecu tiranozaurusa skeletu Ņujorkā tika samaksāti 31,8 miljoni ASV dolāru (27,3 miljoni eiro).

“Tas nonāks amerikāņu kolekcionāra īpašumā,” par pircēja identitāti sacīja viņa pārstāvis Džuāns Riverss. “Viņš ir sajūsmā, ka varēs šo pirkumu pievienot savai personīgajai kolekcijai.”

Dēvēts arī par Lielo Džonu, dinozaura galvaskauss un kaulainā apkakle ir 2,60 metrus gara, 2 metrus plata un 700 kilogramus smaga, katrs no tā ragiem ir metru garš un pārējais ķermenis sastāv no 200 sašķeltiem kauliem, kuri ir rūpīgi salikti kopā, veidojot veselu skeletu. Kopējais skelets sasniedz 8 metru augstumu.

foto: Giquello/Cover Images/INSTARimag/ Vida Press
Lielajam Džonam pieder Ginesa Pasaules rekords kā lielākajam triceratopsa skeletam.

Skeletu, kas tika atklāts 2014. gada maijā, kopā salika aizvēsturisku skeletu restaurācijas speciālisti Itālijā. Iedobums uz kaula apkakles liek domāts, ka dinozaurs ir ticis ievainots kaujā ar citiem triceratopsiem, iespējams, aizstāvot savu teritoriju vai dzīvesbiedru.

Pirms aptuveni 66 miljonu gadiem triceratopss ar savu masīvo galvaskausu un trim ragiem bija viens no bīstamākajiem tā laikā dinozauriem.

Dinozaurs ir dzīvojis Laramidijā, kontinentālā salā, kas stiepās no mūsdienu Aļaskas līdz Meksikai un mira līdzenumā, ko mūsdienās pazīst kā Dienviddakotu. Pateicoties šīs teritorijas augsnei, skelets bija fosilizējies un labi saglabājies.