foto: AFP/Scanpix
Krievijā uzsākta iepriekš vairākkārt atliktā tautas skaitīšana
Krievijas iedzīvotāju skaits, kas 1.janvārī bija aptuveni 146,2 miljoni, līdz augusta beigām sarucis vēl par 595 000.
Pasaulē
2021. gada 15. oktobris, 14:37

Krievijā uzsākta iepriekš vairākkārt atliktā tautas skaitīšana

Jauns.lv / LETA

Krievijā piektdien sākta tautas skaitīšana, kas pandēmijas dēļ iepriekš vairākkārt atlikta.

Kopš Padomu Savienības sabrukuma 1991.gadā, Krievijas iedzīvotāju skaits ir pakāpeniski samazinājies, kas skaidrojams ar zemo dzimstību, nepietiekami finansēto veselības aprūpes sistēmu un emigrāciju.

Koronavīrusa pandēmija, kas saskaņā ar statistikas biroja "Rosstat" datiem Krievijā laupījusi dzīvību vismaz 400 000 cilvēku, ir padziļinājusi demogrāfisko krīzi.

2020.gadā Krievijas iedzīvotāju skaits saruka par 510 000 cilvēku, kas ir lielākais samazinājums pēdējos 15 gados, aplēsis "Rosstat".

Birojs arī secinājis, ka Krievijas iedzīvotāju skaits, kas 1.janvārī bija aptuveni 146,2 miljoni, līdz augusta beigām sarucis vēl par 595 000.

"Rosstat" dati liecina, ka dzimstības rādītājs Krievijā daudz nemainās, bet mirstība strauji pieaugusi.

Valstī dzimstība samazinās, jo paaudze, kas tagad kļūst par vecākiem, dzimusi pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad dzimstības līmenis krasi samazinājās ekonomiskās nestabilitātes dēļ.

Prezidents Vladimirs Putins, kurš norādījis uz nabadzību kā galveno faktoru ģimenes lieluma ierobežošanai, gadu gaitā ir nācis klajā ar dažādām finanšu iniciatīvām, lai pamudinātu krievus laist pasaulē vairāk bērnu un tādējādi palielināt iedzīvotāju skaitu.

Krievijā ar Covid-19 inficēto skaits un Covid-19 upuru skaits šonedēļ sasniedza jaunus rekordus, bet vakcinācijas kampaņa norit lēni un stingru ierobežojumu trūkums ļauj vīrusam strauji izplatīties.

Pandēmijas dēļ liela daļa no tautas skaitīšanas notiks virtuāli, bet tautas skaitītājiem tiks regulāri veikti Covid-19 testi.

Kopš Padomju Savienības sabrukuma Krievijā veiktas divas tautas skaitīšanas 2002. un 2010.gadā.

Vienīgā reize kopš Padomju Savienības sabrukuma, kad Krievijas iedzīvotāju pieauga, bija 2014.gadā, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu, tādējādi palielinot savu iedzīvotāju skaitu par 2,5 miljoniem.

Tautas skaitīšana notiks līdz 14.novembrim un sākotnējie rezultāti gaidāmi aprīlī.