foto: AP/Scanpix
Sērijveida slepkava, kuru neizdevās atšifrēt. Izmeklētāji apgalvo, ka beidzot atklāta Zodiaka identitāte
Pasaulē
2021. gada 8. oktobris, 04:44

Sērijveida slepkava, kuru neizdevās atšifrēt. Izmeklētāji apgalvo, ka beidzot atklāta Zodiaka identitāte

Jauns.lv

Neatkarīga izmeklētāju komanda uzskata, ka ir identificējusi slepkavu Zodiaks. Viņš bija sērijveida slepkava, kas darbojās Ziemeļkalifornijā 1960. gadu beigās un 1970. gadu sākumā.

Lai gan joprojām tiek uzskatīts, ka slepkavas identitāte nav atklāta, neatkarīga izmeklētāju komanda, kas sastāv no vairāk nekā 40 bijušajiem izmeklētājiem, žurnālistiem un militārās izlūkošanas darbiniekiem, sērijveida slepkavu nosaukuši par Gariju Franci Posti. Gaisa spēku veterāns no Sjerras miris 2018. gadā, liecina izmeklētāju rīcībā esošā informācija. 

Zodiaks savus upurus nogalināja Benīsijā, Valeiho, pie Beriesas ezera un Sanfrancisko laikā no 1968. gada decembra līdz 1969. gada decembrim.

Slepkava policijai nosūtīja vēstules ar kodētu vēstījumu. Vēstulēs viņš apgalvoja, ka, atkodējot vēstījumu, atklāsies viņa identitāte.

Kādā no vēstulēm Zodiaks apgalvoja, ka ir nogalinājis 37 upurus, un viņš saistīts ar vairākām citām slepkavībām, bet tikai piecas slepkavības un divi citi slepkavības mēģinājumi tika oficiāli saistīti ar Zodiaku.

Neskatoties uz netiešajiem pierādījumiem, kurus sniedza neatkarīgie izmeklētāji, federālie un policijas izmeklētāji, kuru uzdevums bija atrisināt 52 gadus senu noslēpumu, "San Francisco Chronicle" sacīja, ka jaunākā teorija "neturas kopā".

Izmeklētāju teorija pamatā ir balstīta uz Postes līdzību ar 1969. gadā policijas veidoto Zodiaka skici. Viena no galvenajām līdzībām esot rēta uz vīrieša pieres, vēsta "Sky News".

Izmeklētāju komandas dalībniece Džena Bušolca "Fox News" sacīja: "Ir jāzina Garija pilnais vārds, lai atkodētu šīs anagrammas."

Izmeklētāju komanda tāpat apgalvo, ka viņu rīcībā ir pierādījumi tam, ka aizdomās turamais nogalinājis Čeriju Džo Beitu, sievieti, kura noslepkavota Riversaidā, Kalifornijā 1966. gadā.

Šī slepkavība arī iepriekš saistīta ar Zodiaku, taču Riversaidas policija šo teoriju noliedza. Gadu laikā izskatītas vairākas teorijas ar mērķi identificēt Zodiaku.

Tai skaitā stāsts par dēlu, kurš apgalvoja, ka slepkava bija viņa mirušais tēvs, un vēl kādu vīrieti, kurš sacīja, ka viņa draugs atzinies noziegumos pirms nāves 2002. gadā. Tomēr vienīgais vīrietis, kurš jebkad nosaukts par aizdomās turēto, bijis Artūrs Lī Allens no Valejo, Kalifornijā, viņš nomira 1992. gadā.

"Zodiaka slepkavas lieta paliek atvērta. Mums nav nekādas jaunas informācijas, ar kuru šobrīd dalīties," atbildē uz izmeklētāju komandas jaunāko teoriju atbildēja Sanfrancisko Fedērālās izmeklēšanas birojs.

Sanfrancisko policijas departaments ir apstrādājis Kalifornijas laikrakstā pausto informāciju. Sanfrancisko laikraksts un policija katru gadu saņem simtiem iespējamo risinājumu, kas varētu palīdzēt atšifrēt Zodiaka vēstījumus.