foto: Ekrānuzņēmums
“Novelc savu zvaigzni,” viesnīca Vācijā atsakās apkalpot ebreju mūziķi kaklarotas dēļ
Mūziķi Džilu Ofarimu "Westin" viesnīcas darbinieki atteikušies apkalpot, jo viņam bija uzvilkta kaklarota ar Dāvida zvaigznes kulonu.
Pasaulē
2021. gada 6. oktobris, 12:42

“Novelc savu zvaigzni,” viesnīca Vācijā atsakās apkalpot ebreju mūziķi kaklarotas dēļ

Jauns.lv

Kad ebreju izcelsmes vācu mūziķis Džils Ofarims pirmdien ieradās kādā Leipcigas viesnīcā, viņam esot jautāts novilkt kaklarotu ar Dāvida zvaigzni, vai arī viņš netikšot apkalpots, vēsta “Deutsche Welle”.

Ofarims 5. oktobra naktī sociālajos tīklos publicēja video, kurā viņš stāstīja par savu atgadījumu “Westin” viesnīcā Leipcigā. Mūziķis, kurš pēc izcelsmes ir ebrejs, bija uzvilcis kaklarotu ar Dāvida zvaigznes kulonu.

Tehnisku problēmu dēļ viesnīcas uzņemšanā bija izveidojusies gara rinda. Ofarims ievēroja, ka citiem rindā stāvošajiem tiek pamāts, lai tie dotos uz priekšu, taču viņš netika izsaukts.

Mūziķis piegājis pie uzņemšanas galdiņa un jautājis kādam no darbiniekiem, kādēļ viņš netiek apkalpots. Viņam atbildēts, ka darbinieki Ofarimu vienkārši neesot pamanījuši stāvam rindā.

“Tad kāds no stūra uzsauca: “Novelc savu zvaigzni”,” mūziķis stāsta sava “Facebook” profilā publicētajā video.

Ofarims apgalvoja, ka viesnīcas darbinieks, ar kuru viņš iepriekš runāja, esot atkārtojis aicinājumu noņemt vai paslēpt Dāvida zvaigznes kaklarotu, sakot, ka viņš tikšot apkalpots, tiklīdz to būs izdarījis.

Mūziķis savu video beidzis ar vārdiem: “Vācija, 2021. gads.”

Leipcigas policija medijam “Deutche Welle” ziņoja, ka viņi ir informēti par Ofarima videoklipu un šobrīd izvērtē notikumu. Varas iestādes neapstiprināja kriminālprocesa uzsākšanu, sakot, ka notikums šobrīd ir tikai sākuma stadijā.

“Westin” viesnīcas mātes uzņēmums mēģinājis sazināties ar mūziķi, lai saprastu notikušā detaļas.

Ofarima publicētajā video aprakstītais incidents izraisījis šokētu reakciju vilni Vācijas sociālajos tīklos. Otrdienas vakarā simtiem cilvēku Leipcigā pulcējās viesnīcas priekšā, protestējot pret antisemītismu.

Pēc vietēja laikraksta “Leipziger Zeitung” datiem, protestā piedalījās aptuveni 600 cilvēku. Netālu no ieejas stāvēja arī viesnīcas darbinieki, turot rokās karogu un izrādot solidaritāti.

Notikumu nosodīja arī Vācijas ebreju kopienas. “Antisemītiskais naids pret Džilu Ofarimu ir šausminošs,” savā “Twitter” profilā rakstīja Vācijas Ebreju centrālās padomes prezidents Jozefs Šusters. Viņš cer, ka “Westin” veiks atbilstošas darbības pret notikumā iesaistītajiem darbiniekiem.

foto: ddp / Vida Press
Mūziķis Džils Ofarims.

Džils Ofarims ir Izraēlas mūzikas zvaigznes Abi Ofarima dēls. Viņš ir spēlējis divās rokgrupās un laidis klajā mūziku vācu un angļu valodās. 2017. gadā viņš uzvarēja vācu deju šovā “Let’s Dance”, mūziķis ir arī atveidojis lomas vairākos televīzijas šovos un ierunājis filmas vācu valodā.