Pasaulē
2021. gada 5. oktobris, 12:50

Aprēķini atklāj, cik Vācijai izmaksājusi 20 gadus ilgusī misija Afganistānā

Jauns.lv / LETA

20 gadus ilgusī Vācijas karavīru un attīstības projektu līdzstrādnieku misija Afganistānā izmaksājusi 17,3 miljardus eiro, liecina oficiālās aplēses.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šajā summā lielākā ir armijas izdevumu daļa, pavēstīja Aizsardzības ministrija.

"Par Vācijas bruņoto spēku līdzdalību Afganistānā Starptautiskajos Drošības atbalsta spēkos (ISAF), operācijā "Enduring Freedom" un misijā "Resolute Support" Aizsardzības ministrija kopumā samaksājusi aptuveni 12,3 miljardus eiro ar misiju saistītos papildu tēriņos no 2001.gada līdz 2021.gada 31.augustam," pavēstīja valdība, atbildot uz likumdevēju pieprasījumu.

foto: Ekrānuzņēmums
Afganistānas misijas summā lielākā ir armijas izdevumu daļa, pavēstīja Aizsardzības ministrija.

Ārlietu ministrija samaksājusi aptuveni 2,48 miljardus eiro ar projektiem saistītiem darbiniekiem un izmaksās par materiāliem līdzās parastajām diplomātiskajām operācijām.

Citi lieli izdevumi bijuši Attīstības un Zemkopības ministrijām.

Informācija par Federālā Izlūkdienesta (BND) tēriņiem Afganistānā ir slepena.

Arī informācija par Vācija būvēto infrastruktūru, ko šobrīd izmanto talibi, ir slepena.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās