Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Nikaragvas prezidents Daniels Ortega katoļu bīskapus nodēvē par teroristiem

Jauns.lv / LETA

Nikaragvas prezidents Daniels Ortega, kura izolācija pēdējā laikā kļuvusi vēl lielāka, pirmdien Romas Katoļu baznīcas bīskapus nodēvēja par teroristiem, sakot, ka daudzās citās valstīs viņi tiktu tiesāti.

Nikaragvas prezidents Daniels Ortega katoļu bīskap...

Ortega apgalvo, ka plašie protesti, kas izraisījās 2018.gada aprīlī, bija apvērsuma mēģinājums, kas sarīkots ar ārvalstu atbalstu.

Prezidentam izraisījās strīds ar bīskapiem, kas kā vidutāji piedalījās valdības un opozīcijas dialogā, kam sekoja protestu brutāla apspiešana.

foto: Ekrānuzņēmums
Ortegam bija saspringtas attiecības ar bīskapiem arī 80.gados, kad viņš pirmo reizi atradās pie varas.
Ortegam bija saspringtas attiecības ar bīskapiem arī 80.gados, kad viņš pirmo reizi atradās pie varas.

Ortega, pēc visa spriežot, pirmdien norādīja uz šo sarunu gaitā iesniegto Nikaragvas bīskapu padomes plānu demokrātijas atbalstam.

"Šie bīskapi to parakstīja teroristu vārdā, kalpojot jeņķiem. Arī šie bīskapi ir teroristi," mediju pārraidītā uzrunā sacīja Ortega. "Jebkurā citā pasaules valstī viņi tiktu tiesāti."

Oponentu apcietināšana Ortegam nav tikai tukšas runas.

Vismaz septiņi opozīcijas kandidāti šogad ir ieslodzīti cietumā saistībā ar neskaidrām apsūdzībām valsts nodevībā, kas aizēnojis 7.novembra vēlēšanas, kurās Ortega centīsies izcīnīt ceturto pilnvaru termiņu.

Nikaragvā uzliesmo vardarbība

Ortegas režīms arī apsūdzējis pilsoniskās sabiedrības organizācijas, opozīcijas līderus un medijus plašā pārkāpumu spektrā no valsts nodevības līdz naudas atmazgāšanai.

2018.gadā sadursmēs starp civilistiem un valdības spēkiem dzīvību zaudēja vismaz 325 cilvēki, bet vairāk nekā 52 000 aizbēga no valsts, liecina Amerikas Cilvēktiesību komisija aplēses.

Nikaragvā sēro un piemin protestos bojāgājušos cilvēkus

Ortegam bija saspringtas attiecības ar bīskapiem arī 80.gados, kad viņš pirmo reizi atradās pie varas, tomēr attiecībās ar baznīcu uzlabojās, kad viņš 2006.gadā atkal nāca pie varas un ieviesa stingrus likumus pret abortiem.

Tēmas