Pasaulē
2021. gada 19. septembris, 10:31

VIDEO: "SpaceX" raķete atgriežas uz Zemes, iekrītot okeānā

Jauns.lv

Sestdienas vakarā četri cilvēki atgriezās uz Zemes no trīs dienu ilgas kosmosa ekskursijas “SpaceX” raķetē, atzīmējot beigas pirmajam lidojumam, kuru veikusi civilo iedzīvotāju komanda, vēsta “CNN”.

Lidojuma laikā apkalpe kuģī skatījās filmas un ik pa laikam atbildēja uz “SpaceX” misijas kontroles uzdotajiem jautājumiem.

Atgriežoties Zemes atmosfērā, kuģis lidoja ar vairāk nekā 27 360 km/h ātrumu līdz tas sasniedza Zemes biezo gaisa slāni un palēnināja savu gaitu. Kapsulas ārpuse uzkarsa līdz pat 1930°C.

“Dragon” kapsula, kas ir konstruēta tā, lai salona temperatūra nepārsniegtu 29°C, izmantoja siltuma aizsegu, kas pasargāja komandu pret intensīvo karstumu, kad tā traucās okeāna virzienā.

Kad raķete nolaidās okeānā, apkalpe pēc izkāpšanas bija redzama smaidām un uz mājām devās ar helikopteru.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) amatpersonas apgalvo, ka “Dragon”, visticamāk, ir visdrošākais pasažieru kosmosa kuģis, kāds jebkad ir lidojis. Pirms tūristu uzņemšanas uz klāja, šis kuģis jau bija veicis divus veiksmīgus braucienus uz kosmosu ar profesionālu astronautu komandām.

Kā ziņots, kosmosa transporta uzņēmums "SpaceX" ceturtdienas rītā pirmoreiz nosūtīja Zemes orbītā kosmosa kuģi ar pilnīgi civilu apkalpi, kurā ir divi vīrieši un divas sievietes.

Nesējraķete “Falcon 9” ar kosmosa kuģi “Dragon” tika palaista no leģendārā starta kompleksa 39A Kenedija Kosmosa centrā, no kura savulaik uz Mēnesi devās “Apollo 11” misija.

Lidojumu desmitiem miljonu ASV dolāru vērtībā ir apmaksājis 38 gadus vecais amerikāņu miljardieris Džareds Aizekmens, kurš ir aviators un uzņēmuma “Shift4 Payments” dibinātājs.

Apkalpē līdz ar Aizekmenu ir vēl trīs amerikāņi, kas tika izraudzīti konkursa kārtībā – 29 gadus veca ārsta asistente Heilija Arseno, 51 gadu veca ģeozinātniece un pedagoģe Siana Proktore, un 42 gadus vecs ASV Gaisa spēku veterāns Kriss Sembroskis.