Pasaulē
2021. gada 18. septembris, 06:42

Tik liels saišķis, ka ar grūtībām iemet urnā. Kā Krievijā norit Valsts domes vēlēšanas?

Jauns.lv

Krievijā, kur piektdien sākās Valsts domes vēlēšanas, jau pirmajā dienā konstatētas vairākas neatļautas darbības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā, piemēram, "MediaZona" publicētā video redzams, kā Sanktpēterburgā kāds vīrietis ar grūtībām vēlēšanu urnā iemet veselu saišķi ar aploksnēm.

Tikmēr mikroblogošanas vietnē "Twitter" likvidētās opozīcijas organizācijas "Atvērtā Krievija" bijušais izpilddirektors Andrejs Pivovarovs dalījies ar video no Balašihas. Tur kamerās fiksēts, ka komisijas locekle vēlētājam šķietami izdalījusi vairākus biļetenus no katras kaudzes.

Tajā pašā iecirknī fiksēts, iespējams, vēl viens pārkāpums.

Kā vēsta "MediaZona", Jekaterinburgā aizturēti arī divi vīrieši, kuri cilvēkiem piedāvāja 500 rubļus, lai viņi balsotu par "Vienoto Krieviju".

foto: AP/Scanpix
Valsts domes vēlēšanas. 17.09.2021.

Tikmēr Krievijas opozīcijas politiķim Borisam Višņevskim ir jākonkurē ar diviem saviem līdziniekiem, kuri mainījuši vārdus un izskatu, lai mulsinātu vēlētājus.

Višņevskis, kurš pārstāv liberālo partiju "Jabloko", iepriekš ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka tā ir politiska krāpšana.

"Šie cilvēki kandidē vēlēšanās ne tāpēc, lai tiktu ievēlēti vai pārstāvētu savu politisko programmu, bet lai apmulsinātu vēlētājus. Tam viņi ne tikai nomainījuši savus vārdus, bet arī savu izskatu," sacīja Višņevskis.

Višņevskis sacīja, ka bijis gatavs dažādiem pretinieku trikiem, bet viņu pārsteidzis vēlēšanu plakāts, kurā redzamas gandrīz identiskas fotogrāfijas ar viņu un vēl diviem kandidātiem vārdā Boriss Višņevskis.

foto: AP/Scanpix

Savukārt no ASV tehnoloģiju kompāniju "Apple" un "Google" veikaliem pazudusi ieslodzītā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija aplikācija, kas popularizē tā dēvēto gudro balsošanu.

Navaļnija līdzgaitnieki vēlēšanu priekšvakarā izvērsa tā dēvētās gudrās balsošanas kampaņu, aicinot vienmandāta apgabalos balsot par to kandidātu, kuram ir vislielākās izredzes pārspēt valdošās partijas kandidātu. Navaļnijs aicināja lejupielādēt aplikāciju "Gudrā balsošana", kas palīdzēs izdarīt pareizo izvēli.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: AP/Scanpix
Valsts domes vēlēšanas. 17.09.2021.

Valsts domes vēlēšanas Krievijā sākās piektdien, 17. septembrī, un ilgs līdz svētdienai, 19. septembrim. Tiek paredzēts, ka tajās kārtējo reizi uzvarēs valdošā partija "Vienotā Krievija".

Vienlaikus ar Valsts domes vēlēšanām Krievijā notiek arī vairākas vietējās vēlēšanas.